Читај ми!

Расписани парламентарни и локални избори – почиње изборна трка

Председник Александар Вучић потписао је два документа: распустио је Скупштину Србије и расписао ванредне парламентарне изборе за 3. април. За исти дан, председник Скупштине Ивица Дачић расписао је изборе за скупштине градова Београда и Бора и за скупштине једанаест општина. Дачић је најавио да ће почетком марта расписати и председничке изборе.

Александар Вучић је потписао одлуку о распуштању Скупштине Србије и расписао парламентарне изборе за 3. април.

Влада ће тиме ући у технички мандат, али ће, како је саопштено, наставити све активности у складу са Уставом и законима.

Одлуком о расписивању избора председник је означио старт кампање, која ће трајати скоро 50 дана.

У априлу се на биралишта излази 13. пут од успостављања вишестраначја у Србији.

Чини се да су сви сагласни, и власт и опозиција, да ће кампања у наредних месец и по дана бити тешка.

Председник је позвао грађане да изађу на изборе. "Позивам грађане да узму учешће у изборима, да земља покаже свој демократски капацитет", поручио је Вучић.

Захвалио је свима који су и у влади и у скупштини радили у име грађана Србије у претходном периоду.

"Онима који буду победили желим да Србију воде на најбољи могући начин. Пред нама је нешто више од 45 дана, уверен сам занимљиве, озбиљне и одговорне кампање. Грађани, учествујте у изборима, јер ће то да очврсне демократске капацитете Србије. Сигуран сам да ће људи у Србији умети да изаберу најбоље. Нека најбољи победе, нека су нам срећни избори", поручио је председник.

Грађани ће бирати и одборнике 

Претходно је председник парламента Ивица Дачић расписао локалне изборе за одборнике скупштина градова и скупштина општина у Србији, такође за 3. април 2022. године.

Ивица Дачић је расписао изборе за одборнике скупштина градова Бора и Београда, и скупштина општина Аранђеловац, Смедеревска Паланка, Лучани, Медвеђа, Књажевац, Бајина Башта, Дољевац, Кула, Кладово, Мајданпек и Сечањ за 3. април 2022. године.

Дачић је свим учесницима на изборима пожелео успешну кампању и фер изборе.

Најавио је и да ће почетком марта, 90 дана пред истек мандата председника Републике, расписати председничке изборе, који ће бити одржани такође 3. априла. 

Који је наредни корак

Наредни корак је на странкама, покретима, групама грађана.

Потребно је да Републичкој изборној комисији предају 10.000 оверених потписа за изборну листу, а мањинске странке двоструко мање.

Крајњи рок да то учине је, према новим правилима, 20 дана пре дана одржавања избора.