16. јун – Државна граница остала необезбеђена

Снаге Кфора наставиле су 16. јуна размештање својих снага на територији Косова и Метохије. Контингент немачких снага једну бригаду је распоредио у Призрену, другу делом у Ораховцу, а већи део је у широј околини Малишева.

Контингент француских снага предао је зону Гњилана америчком контингенту и отишао у Косовску Митровицу. Снаге италијанског контингента размештене су у рејону Пећи, Ђаковице и Клине. Британске снаге запоселе су Приштину, Грачаницу, Ајвалију и Липљан. 

Командант француских снага пуковник Жак Огар известио је претпостављену команду да се у саставу извиђачке јединице британског контингента налази већи број припадника 22. пука САС, који су се отворено сврстали уз албанске терористе и толеришу прогон и злочине над српским цивилима.

Због кашњења и спорог распоређивања снага Кфора и неусклађености са повлачењем јединица Приштинског корпуса, државна граница остала је непоседнута и необезбеђена. Због тога је на територију КиМ ушао велики број шиптарских терориста и банди из Албаније. 

У нападу на јединице Механизованог батаљона 15. оклопне бригаде код Вучитрна рањена су два војника.

Терористи настављају нападе на српско становништво и преузимају делове територије.

Команданти ОВК изјављују да неће предати наоружање због присуства руских трупа и да ће им у томе помоћи НАТО. Хашим Тачи је рекао да "не може да гарантује безбедност Русима".

Реаговала је и Москва, па је секретар Савета безбедности Русије Владимир Путин указао на потребу хитног разоружања ОВК и позвао се на Резолуцију Савета безбедности УН. Путинов захтев подржао је једино италијански премијер Масимо Д'Алема, који је такође затражио хитно разоружање ОВК. Командант Кфора генерал-потпуковник Мајк Џексон најавио је да ће са тзв. ОВК потписати Војнотехнички споразум.

Командант Треће армије генерал-пуковник Небојша Павковић уручио је Орден народног хероја 125. моторизованој бригади ВЈ у Крушевцу, 549. моторизованој бригади ВЈ у Лесковцу и 37. моторизованој бригади ВЈ у Рашки.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 02:58) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [нерегистровани]

Државна граница остала необезбеђена

Ми смо очекивали да земље које су нас бомбардовале 78 дана чувају нашу границу. Каква наивност!