13. јун – четврти дан мира и наставак борби на граници

Четврти дан мира на Косову и Метохији је био прилично драматичан и хаотичан. Јединице Војске Југославије које се налазе на граници настављају борбе са албанским терористима.

У току ноћи настављене су провокације на позицијама Горожуп, Паштрик и Ликен.

Најјача ватра из аутоматског наоружања и минобацача поново је отварана на фронту од објекта Раша Кошарес до Опљаза.

Напади су одбијени. Ситуација на државној граници се компликује у току дана због непрестаних напада терориста и кашњења снага Кфора које су требале да преузму контролу у том делу јужне српске покрајине.

Албанци, уз подршку терориста на КиМ покушавају да се из рејона Кукса и Круме убаце преко Паштрика у Призрен, а из рејона Бајрам Цурија и Тропоје преко превоја Морина до Ђаковице.

Контингент француских снага запосео је положаје у Гњилану и околини. Део италијанског контингента ушао је у Пећ. Једна чета распоређена је у Ђаковици, а два вода у Дечанима.

Немачки контингент ушао је у раним поподневним сатима на територију КиМ. Распоредили су се у Призрену.

Британски контигент ушао у Приштину 

Главне снаге енглеског контингента, Четврта оклопна бригада, ушле су у Приштину, а делом се распоређују у широј околини града. Британски контингент разместио је своје снаге у Приштини у насељу Врањевац, касарни "Косовски јунаци", на Ветернику, Ајвалији и у селу Милошево.  

Група руских војних експерата допутовала је у Скопље на преговоре са представницима Пентагона. На састанку који је одржан у близини границе са СРЈ експерти су разматрали улогу и место руског контингента у мировној операцији на Косову и Метохији. У Скопље је допутовао и командант НАТО генерал Весли Кларк.

Тог дана у Приштини је убијен полицајац у резерви Веселин Јововић. Убијен је када је покушао да уђе у свој аутомобил, пошто је раздужио опрему и оружје. Припадници британског Кфора су затражили да стане, што је и учинио подигавши руке у вис. Уочивши пиштољ за појасом отворили су ватру на њега и убили га. 

Припадници немачког контингента у Призрену су убили Славка Веселиновића и Жарка Андријевића. Они су приватним аутомобилом покушали да напусте град у тренутку када је велики број Албанаца дочекивао улазак Кфора у Призрен. Потпоручник Давид Ферк наредио је својим војницима да отворе ватру на аутомобил. На возило је испаљено преко 200 метака. Веселиновић и Андријевић су погинули на лицу места.

У околини Приштине налази се око 2.000 терориста ОВК који су распоређени у градским насељима Врањевац, Драгодан и Сунчани брег. Командант британског контингента им је упутио позив да предају оружје, али су они то одбили.

Напади на колоне ВЈ 

Заједно са јединицама Кфора на Косово и Метохију улазе и терористи ОВК. На правцу Ђенерал Јанковић - Качаник - Урошевац ушла је већа група терориста у новим униформама и са најновијим оружјем.

Превезени су хеликоптерима заједно са припадницима британског контингента. И на правцу Врбница - Призрен регистрован је улазак преко 1.000 терориста заједно са војницима немачког контингента. Сува река, Ораховац и Малишево, са околним селима, били су под контролом ОВК. 

Албански терористи нападају колоне Војске Југославије и избеглица и убијају или киднапују војнике и цивиле а Кфор, чији поједини контингенти касне, не стављају их под контролу.

Терористи запоседају напуштене објекте војске и полиције. По уласку у Призрен терористи су запалили неколико српских кућа и аутомобила и ухапсили групу Срба.

Око 15 сати у Сувој Реци нападнута је колона из састава 52. мешовите артиљеријске бригаде ПВО која се враћала у Ђаковицу. У центру места из околних зграда на њих је отворена ватра, погођена су два возила.

Два сата касније, на путу према Сувој Реци нападнута је колона из састава 549. моторизоване бригаде. Око 18:30 у рејону села Блаце нападнута је колона ВЈ у непосредној близини пункта Кфора.

У пратњи припадника Кфора колона возила је стигла у Призрен. У нападу је рањен припадник немачког контингента. Због овакве ситуације обустављено је извлачење 549. моторизоване бригаде.

У току дана, у присуству снага УН, убијена су четири, нестало је девет, а рањено 20 припадника Војске Југославије. Убијено је и скоро 30 цивила, а киднаповано девет. 

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. јун 2019, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

Sami

Smo krivi.

(четвртак, 13. јун 2019, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

истина

Испали смо наивни...

(четвртак, 13. јун 2019, 10:46) - anonymouszoran [нерегистровани]

Napadi terorista

Tako su se ponašali teroristi iz šume i ništa bolji njihovi nalogodavci. Od prvog dana nisu poštovali dogovoreno.