12. јун – Снаге Кфора ушле на Космет

Руски контингент којим је командовао генерал-потпуковник Виктор Заварзин стигао је у Приштину око 1.30 сати. На улицама града дочекало га је више од 2.000 људи. У 2.15 руска јединица је ушла је на Аеродром "Слатина" и посела све важне позиције.

У 5.00 часова снаге Кфора ушле су на територију Косова и Метохије. Припадници 5. ваздушно-покретне бригаде и шест транспортних хеликоптера британског контингента прешле су државну границу са Македонијом на прелазима "Ђенерал Јанковић" и "Глобочица".

Извиђачки вод из састава 5. ваздушно-покретне бригаде британског контингента дошао је до улаза на аеродром "Слатина" око 16.30. Генерал Мајк Џексон је покушао да са командантом руског контингента постигне договор о подели зоне Аеродрома. Руска страна је одбила захтев. Међутим, део британског контингента ушао је на један део аеродрома.

Непосредно за Британцима на територију јужне српске покрајине, преко прелаза Кодра Фура, ушли су припадници француског контингента, и наставили кретање ка Гњилану.

Претходница немачког контингента прешла је преко Граничног прелаза "Врбница" око 12 сати и кретала се ка Призрену. Италијански контингент, бригада "Гарибалди", у 18.00 часова стигла је у рејон прелаза "Ђенерал Јанковић".

Шиптарски терористи и даље нападају положаје Војске Југославије дуж државне границе од Јуничких планина до Врбничког језера. Тежиште је у рејонима Горожуп–Паштрик–Ликен, уз непрекидно дејство артиљерије са територије Албаније. Нападају и положаје у околини Србице, Клине, Глоговца, Пећи, Призрена, Ђаковице, на Чичавици као и јединице које се измештају са КиМ. Тог дана у нападима терориста погинуло је девет војника, четворица су тешко рањена.

Настављају се напади и на цивилно становништво. У 14.00 часова група од око 20 терориста ОВК напала је раднички аутобус у близини рудника Белаћевац. Киднаповани су возач аутобуса и четири радника.

У Приштини група терориста у црним униформама повремено је отварала ватру на колоне војних возила и цивиле који се исељавају. У селу Орлане терористи су запалили станицу МУП-а.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

20 gidina od okupacije kosova

Nazalost danas se navrsava 20 godina od okupacije kosova i metohije i pogrom srpskog i nealbansoog stanovnistva a za 20 godina srbija ni je ucinila nista da vrati kosovo.