11. јун – Неалбанско становништво се исељава са Космета

Руски контингент из састава СФОР-а је око 10 сати прешао гранични прелаз "Бадовинци" са Републиком Српском, на Павловића ћуприји. Јединицом је командовао генерал-потпуковник Виктор Заварзин а у саставу контингента било је 155 војника и 44 возила, од којих 15 оклопних транспортера. Руски контингент се кретао кроз Србију на путу за Косово и Метохију.

И поред Споразума и Резолуције, шиптарске терористичке снаге нису мировале. У току ноћи терористи су покушавали да по сваку цену изврше пробој одбране на државној граници према Албанији, посебно на фронту Горожуп–Паштрик.

На територији Косова и Метохије терористичке групе отварале су ватру и на јединице војске у близини Истока, Пећи, Старог Трга, Подујева, у рејону Тенешдолског теснаца. Напади су одбијени.

Банде шиптарских терориста нападале су и цивилно становништво у селима и приградским насељима у Призрену, Пећи, Ђаковици, Истоку, Приштини. Бежећи од њиховог терора неалбанско становништво је наставило да се исељава са КиМ. Неколико стотина моторних возила и трактора кретало се путевима ка Црној Гори и Србији.

Територију Косова и Метохије константно су надлетали један AWACS, ловачка авијација и авион за електронско извиђање. У наш ваздушни простор улазило је и пет стратегијских извиђачких авиона У-2.

Настављено је измештање јединица Војске Југославије са КиМ. За извлачење материјалних средстава са простора Косова и Метохије ангажовано је 106 аутобуса, 130 шлепера, 69 ауто-цистерни и 35 вучних возова.

У току дана са простора КиМ извучено је 1.831 тона убојних средстава, 1.875 метара кубних горива разних врста, 103 тоне пратећих погонских средстава и око 95 одсто интендантских материјалних средстава.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 06:15) - Goran [нерегистровани]

Da

Kapitulacije nije, zna se sta je kapitulacija

(уторак, 11. јун 2019, 12:46) - anonymous [нерегистровани]

Pobeda

Kakva je to pobeda, ako se vojska povlaci i iseljava stanovnistvo?