28. мај – напад на индустријску зону Алексинца

Три особе су погинуле а више од 20 је рањено у нападу на индустријску зону Алексинца. До темеља је срушено десетак кућа, тридесет је оштећено. На мети су биле фабрике ЕМПА и ФРАД, хладњача ПИК, Живинарска станица, Бетоњерка и Електродистрибуција.

Агресор је поново дејствовао по електроенергетским системима. Део земље је остао без струје. Електропривреда Србије је саопштила да су постројења која су бомбардовале снаге НАТО, потпуно онеспособљена и да ЕПС у дужем периоду неће бити у могућности да их користи.

Бомбардовани су Пирот и околина. Пројектили су пали на насеље "Танаско Рајић" у коме је избио велики пожар, село Извор и репетитор Црни врх. Ракетирана су и Касарна "Трећи пук", насеља Нова Мала и Свети Јован. Гађан је и мост на Јужној Морави у Владичином Хану.

НАТО авијација поново је бомбардовала Ниш и околину. Гађани су мост на Нишави, код села Поповац, аеродром и касарна у Комрену.

У Ужицу су ракетирани аеродром Поникве као и телевизијски и поштански релеј на брду Забучје, који је у овом нападу потпуно уништен. Бомбардовано је и подручје Градине код Чајетине где је циљ био локални телевизијски репетитор.

Најмање 12 пројектила пало је на већ порушену фабрику "Крушик" у Ваљеву.

Терористичке снаге на Косову и Метохији, по налогу НАТО, врше груписање у селима око Суве Реке, Ораховца и Ђаковице и припремају нападе у позадини јединица Војске Југославије на Првом појасу одбране.

НАТО авијација и даље веома интензивно бомбардује положаје Војске Југославије на југу Србије. Напади су почели око 10:30. У исто време бомбардују Касарну "Цар Душан Силни" у Призрену, као и периферију града, и село Лапушки Хан код Глоговца. На мети су и положају у селима Рељан и Свињиште код Прешева, Лебане и околина Гњилана, Драгаша, Урошевца, Штрпца, Пећи. Дејства се настављају око 12 сати. НАТО бомбардује Драгаш, Витину, Призрен.

Око 13.30 креће још један напад на Поповац, Вучитрн, Витину, Приштину, Ђаковицу, Штимље. У поподневним сатима почиње синхронизован напад шиптарских терориста и НАТО авијације по караулама "Ликен", "Морина" и "Дејан Радановић".

Напади авијације трајали су до поноћи. Тог дана на положаје наше војске НАТО је лансирао око 500 пројектила.

У ваздушне ударе на Југославију укључени су и амерички авиони типа Ф-18 стационирани у мађарској војној бази Тасар, саопштио је прес центар базе.

НАТО је проценио да је ПВО ВЈ неутралисана и да више не представља озбиљну претњу за авијацију.

СРЈ је прихватила принципе Групе 8 за решење "косовске кризе" и сагласна је да Савет безбедности донесе резолуцију у складу са Повељом УН, саопштено је после разговора председника СРЈ Слободана Милошевића и специјалног изасланика руског председника Виктора Черномирдина. Заједнички став је да се што пре обезбеди нормализација стања и повратак избеглица и расељених лица, као и да криза на Косову и Метохији треба да буде решена политичким договором.

Пре напуштања Србије Черномирдин је, на аеродрому Сурчин, изјавио да је задовољан разговорима и да су две стране отвориле пут за доношење одлука за престанак бомбардовања, као и да се нада да ће следеће недеље у Београд доћи заједно са финским председником Ахтисаријем.

Генерални секретар УН, Кофи Анан, оценио је да ће оптужница за ратне злочине против председника СРЈ, Слободана Милошевића, коју је подигао Трибунал у Хагу, отежати мировни процес.

Један од вођа терористичке ОВК, Хашим Тачи, за којим су југословенске власти расписале потерницу због убистава и других терористичких дела, примљен је у америчкој и мисијама још неких земаља НАТО у Бриселу, изјавио је портпарол НАТО, Џејми Шеј.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Обкективно

Као што смо имали хероје на Кошарама, Паштрику и осталим (ст)ратиштима, тако смо имали хероје на крају рата и у првим мјесецима мира,то су радници ЕПС-а.Послије бомбардовања постројења на Бежанијској Коси и ТЕНТ-а реално је било очекивати да већи дио Србије два мјесеца буде без струје, наредна три мјесеца да има струју 6-8 сати дневно, а доласком зиме, уколико иједно домаћинство укључи три јака потрошача истовремено-распад система.Захваљујући овим херојима електроснабдијевање је успостављено врло брзо, а прилично хладну зиму 1999/2000 "прегурали"смо без икаквих проблема.