21. мај – гађана складишта "Југопетрола"

Око 8.30, са 11 пројектила, НАТО агресор је поново бомбардовао Казнено-поправни дом "Дубрава" код Истока

Погинуло је најмање 19 особа, углавном затвореника. Погинуо је и заменик управника затвора Неџмедин Каличанин. Још четири стражара су теже повређена. Затвор је поново бомбардован око 14, а затим и око 20 часова.

У нападу на складиште "Нафтагас промета" у Сомбору, око поноћи, погођене су и приватне куће. Једна особа је погинула а више повређених смештено је у Сомборску болницу.

Око 11 сати, по шести пут ракетирано је складиште "Југопетрола" у индустријској зони Смедерева. Један пројектил пао је у круг фабрике "Трудбеник-будућност", а други у Годоминском пољу, близу предајника Радио Смедерева. Повређено је седам особа.

У исто време, са осам пројектила гађана су складишта "Југопетрола" у Бору и Прахову. Уништена су четири резервоара. Са шест пројектила бомбардовани су објекти везе на Мокрој Гори. 

У два наврата гађан је мост на ауто-путу преко Јасенице. Комуникација Београд–Ниш, код Великог Орашја, је уништена. Мост је потпуно срушен.

Бомбардована је Касарна 243. моторизоване бригаде у Урошевцу. На мети авијације била је и фарма пољопривредног добра у селу Добрево, јужно од Косова Поља као и подручје рудника Белаћевац. У поподневним сатима НАТО агресор је бомбардовао објекте МУП-а у Ђаковици.

Погинуо је један а повређено скоро 30 цивила. Гађан је аеродром "Слатина" код Приштине као и положаји Војске Југославије у близини Витине, Косова Поља, Урошевца. Са пет пројектила бомбардована је Касарна "Цар Душан Силни" у Призрену.

Штаб Цивилне заштите и Одељења Министарства просвете Пчињског округа, на конференцији за медије у Врању, саопштили су да је од почетка бомбардовања у овом делу Србије погинуло седам ученика, а порушено 10 основних и 10 средњих школа.

Саопштење Савезног министарства 

Савезно министарство иностраних послова је саопштило да је СРЈ спремна да прихвати мисију УН и похвалило напоре које Русија и Кина улажу на изналажењу мирног и политичког решења.

Додаје се да коначно решење мора бити регулисано резолуцијом УН и уз поштовање територијалног интегритета и суверенитета СРЈ.

НАТО ужурбано припрема копнене операције на КиМ. За извођење копнене агресије процењују да им је потребно 150.000 до 200.000 војника. Конгрес САД није спреман да подржи ту опцију.

Председник СРЈ Слободан Милошевић примио је чланове парламентарне делегације Грчке, на челу са Лабросом Канелопулосом. Гости су изразили велику солидарност грчког народа са народом Југославије и снажну подршку његовом херојском отпору агресији НАТО. Додали су да злочини НАТО-а наилазе на велико огорчење и осуду грчких грађана и свих партија које захтевају хитан прекид бомбардовања СРЈ.

Завршени су разговори специјалног руског изасланика Виктора Черномирдина, заменика америчког државног секретара Строба Талбота и финског председника Мартија Ахтисарија.

Итар-Тас је пренео да су разлике између Русије и земаља чланица НАТО-а о решавању кризе и даље велике.

Политички директори министарстава иностраних послова седам индустријски најразвијенијих земаља и Русије састали су се у Бону како би усагласили текст нацрта резолуције Савета безбедности УН на основу које би били обустављени напади НАТО на СРЈ.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 21. мај 2019, 14:42) - anonymous [нерегистровани]

Hvala RTS

Sto nas svakodnevno podseca na NATO bombardovanje SRJ 1999.god.Moramo paziti na svoje najmilije koji su izgubili zivot.Jedino ih tako cuvamo od zaborava.