Маске за роњење су спас за најтеже болеснике у Италији

Здравствени систем Италије у потпуном је колапсу због епидемије коронавируса и та земља најтеже је погођена од свих на свету. Скоро 75.000 људи је заражено на Апенинима, а око 7.500 је изгубило животе.

Италијани свакодневно броје више стотина мртвих, због чега су почели да траже нова решења.

Тако су тамошњи инжењери, због недостатка респиратора, дошли на необичну идеју коју су већ почели да спроводе у близини Милана, европског епицентра Ковид-19.

Према иформацијама из Италије, докторима је наложено да због дефицита сачувају што је више могуће респиратора за пацијенте млађе од 60 година, па је старт-ап компанија "Исинова" (Isinnova) из Бреше, која се бави 3Д штампањем, покушала да помогне.

"Исинова" је болници "Гардоне Валтромпија" помогла правећи вентиле за респираторе, пре него што је одлучила да проба са маскама за роњење са површине (snorkeling).

Стручњаци су дошли до решења које би обичне маске могло да учини делотворним. Креирали су адаптер да се оне прикаче на респираторе и функционишу као Ц-ПАП маске за терапију кисеоником, која је кључна за опоравак пацијената са тешким обликом Ковид-19.

Начелник болнице Ренато Фаверо дошао је на идеју о употреби маски, контактирао "Исинову", која је одмах пристала на сарадњу. Тим стручњака је потом ступио у контакт са "Декатлоном" и снабдевач спортске опреме је одмах био рад за сарадњу.

"Доктор Фаверо нам је презентовао идеју да поправимо ситуацију са мањком Ц-ПАП маски за терапије, што је велики и конкретан проблем у болницама у којима су заражени коронавирусом", објављено је на сајту компаније.

Прототип штампан у 3Д технологији је потврђен као исправан, пре него што је први пут употребљен на пацијенту. Систем је једноставан – жути конектори (погледати фотографије) прикачени су на маску и омогућено је повезивање са респиратором. Нови део добио је назим "вентил Шарлот".

"То је конструкција неопходне маске за респиратор, остварена једноставним прилагођавањем маске за роњење, која је већ доступна на тржишту", додаје се.

Извршни директор "Исинове" Кристијан Фракази претходно је лично предао 100 нових вентила који су замењени на респираторима, а који су произведени у његовом старт-апу.

Ипак, инжењери из ове компаније поручују да њихов нови изум треба користити само у хитним случајевима.

"Понављамо да је идеја креирана само за здравствене установе и жели да помогне у производњи неопходне маске за хитне случајеве, у ситуацији пандемије током које није могуће пронаћи медицинске залихе. Нити маска, нити део којим се повезује са респиратором немају сертификат и њихово коришћење је само током оваквог стања. Пацијент мора прво да прихвати и писмено потпиже да жели да буде прикачен на апарат који нема сертификат за медицинско коришћење."

Из компаније истичу да не желе финансијску помоћ, већ да само помогну током пандемије, па ће сви произвођачи који набаве маске у "Декатлону" моћи да им се обрате.

"Желимо да појаснимо да ће патент остати бесплатан за коришћење јер нам је намера да га користе све болнице, уколико буде потребе. Одлучили смо да објавимо начин производње конектора у 3Д штампи. За разлику од вентила на респираторима, овај је лако направити, па је могуће да га сви произвођачи израђују како треба", закључују из "Исинове".