Гласови из Њујорка: Слушамо гувернера Куома

Број заражених коронавирусом у САД рапидно расте – регистровано је више од 60.000 оболелих, а 60 одсто их је у Њујорку. Званичници су пораст броја заражених назвали астрономским. Марија Шајкаш, консултанткиња из Њујорка, и студент Братислав Петковић говорили су за РТС о великим променама које су се догодиле у том граду због ширења заразе.

Марија Шајкаш, консултант за медије и комуникације из Њујорка, каже да се живот у том граду много променио у последњих недељу дана и да тренутно изгледа да је већина људи у својим кућама.

Препоручује се, наводи, да ко не мора, уопште не напушта кућу. Игралишта за децу су већ затворена и углавном се иде до локалних паркова, роба се наручује онлајн и ти ланци снабдевања још раде, прича Шајкаш.

Истиче да постоје две врсте грађана – они који морају да иду на посао јер су то оне врсте послова који су неопходни да би град функционисао, и они који траже начин да раде од куће.

Супермаркети су прилично добро снабдевени, каже Марија Шајкаш и објашњава да Њујорк није централизован, па стога свака радња слуша упутство својих надређених.

"Велики сегмент вести посвећен Трамповим реакцијама"

Што се тиче ситуације у медијима, Марија Шајкаш каже да су 90 одсто вести о коронавирусу, а велики сегмент вести у Њујорку је посвећен томе како је Трамп реаговао на пандемију.

"Једног дана имамо да је страшна пандемија и да треба да се припремимо, а другог дана - ја хоћу да све буде отворено", наводи Шајкаш.

Како додаје, има вести и емисија о изборима, где је тема да ли ће они уопште бити одржани.

"Ја не слушам шта прича Трамп. То је тешко и за главу и за стомак, али ми имамо доста доброг гувернера који се показао јако добрим у кризи. Имамо конференције за штампу сваког дана, он прича јасним народним говором, користи чак и PowerPoint презентације да каже шта нас очекује", наводи Шајкаш.

Истиче и да је данас једна од вести била да "пројекције нису тако грозне као што смо мислили".

"Има неких обазривиих који кажу да смо можда мало успели да зауставимо пандемију у Њујорку", прича Марија Шајкаш.

"Mлади не поштују мере"

Студент из Њујорка Братислав Петковић каже за РТС да је град пуст, знатно тиши и спорији.

Наводи да је већина продавница у Њујорку затворена. "Школе су празне, а паркови пусти. Људи су принуђени да раде од куће", додаје Петковић.

Истиче да држава ради на успоравању вируса и ојачавању здравственог система. "Највећи страх који грађани имају је колапс медицинског система. Довољно се плаше да би практиковали самоизолацију и социјално дистанцирање", сматра Петковић.

Каже да млађе генерације не прате државна упутства, јер се не плаше вируса.

"Знају да последице за њих нису толико озбиљне као за рискантне групе. Не знам за такозване корона журке и за таква окупљања, али апелујем да се такве ствари не дешавају", наглашава Петковић.

Каже да су на свим образовним институцијама у току виртуелна предавања.

"Ученици од основне школе до универзитета су принуђени да уче преко интернета и буду у комуникацији са својим учитељима. Иако овај систем има неке бенефиције, мени се не свиђа јер је много теже комуницирати са професорима и осталим ученицима. Опција да се учи у групама више не постоји", каже Братислав Петковић.