Читај ми!

У једном дану преминуо чак 51 пацијент – највише до сада, заражено још 7.606 особа

Према последњем пресеку, у Србији је за 24 сата од последица ковида 19 преминулa још 51 особа. Потврђено 7.606 нових случаја заразе коронавирусом. Тестирано 21.569 узорака.

"Људи, нема контаката, да не дођемо у ситуацију да се попуне све болнице"

Златибор Лончар је рекао да је заражено 2.340 здравствених радника, и да је њих 62 на болничком лечењу.

Истиче да су то озбиљни ресурси, и да је већина тих људи апеловала да не дођемо у ову ситуацију.

Министар је апеловао на људе да не иду на журке, на илегална места и у изнајмљене куће.

"Немојте да одлазите на та места, ако вас неко позива и организује то, не значи да је безбедно и да је то у реду", рекао је министар.

Апеловао је на свест грађана, да разумеју у каквој се ситуацији налазимо и да не дођемо у ситуацију да се попуне сва места у Србији.

"Људи, нема контакта. У наредних пар недеља нема контакта, да изађемо из овога, и зато нам је потребно јединство", навео је Лончар.

Лончар за РТС: Суштина је у свести према коронавирусу

Министар здравља Златибор Лончар је рекао за РТС да морамо да схватимо да је суштина у томе каква је свет грађана према коронавирусу.

Додаје да се налазимо у ситуацији да је корона ушла у породице и да је једини лек за то избегавање контаката.

Навео је да је циљ да се грађанима каже истина каква год да је, без намере да се неко плаши, да се нешто преувелича или смањи. 

У Новом Саду данима расте број оболелих; Вучевић: На прекретници смо

У Новом Саду и Војводини данима расте број потврђених случајева заразе. Надлежни се надају да ће увођење ванредне ситуације помоћи да се сузбије пандемија. У болницама у Новом Саду је највише пацијената од почетка епидемије, јавља дописник РТС-а – тренутно је их је 470. 

Војвођани се, осим у Новом Саду, лече у још 13 болница широм покрајине. Према подацима Завода за јавно здравље Воводине у покрајини је више од 20.000 ативних случајева ковида 19. У Новом Саду их је више од 7.500, али у Институту процењују да су ти бројеви далеко већи. 

Дописник РТС-а из Новог Сада јавља да се у том граду поштују мере и да су кафићи затворени у 18 часова. У Новом Саду је данас уведена ванредна ситуација.  

"И овом одлуком мислим да јасно указујемо свима да се налазимо на једној прекретници како град и буквално, оно што би рекли, ломи се резултат. Сада, или ћемо да се враћамо у игру и да добијамо повољнији резултат и да се приближавамо неком резултату који желимо да видимо на семафору или ћемо наставити да примамо голове", истиче градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Додаје да морамо да разумемо да су сви део решења проблема.

"Ако то не разумемо и ако неко мисли да ће то да реши неким декретом актом или не знам каквом дисциплином принудном, неће бити добро решење", рекао је Вучевић.

Извештај Милана Срдића

У Јабланичком округу 148 новозаражених

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Лесковац, на територији Јабланичког округа регистровано је 148 нових случајева заразе вирусом.

Како наводе у том заводу, из лабораторија су стигла 352 резултата, од чега за град Лесковац 207.

Додаје се да је 148 резултата са позитивним налазом од чега 71 особа са територије Лесковца, 53 из општине Власотинце, десет из општине Медвеђа, девет из општине Лебане и пет из општине Бојник.

Тренутно се из лабораторија чека 126 резултата са Јабланичког округа за лица која су узоркована у Заводу за јавно здравље Лесковац, Општој болници Лесковац и домовима здравља Јабланичког округа у претходним данима.

У Краљеву регистровано још 180 позитивних на вирус

Према извештају Завода за јавно здравље Краљево, у том граду је регистровано још 180 позитивних на вирус, а тренутно је укупан број регистрованих лица позитивних на вирус корона 3.766.

Како се наводи на званичном сајту града Краљева, од 216 узорака тестираних пи-си-ар методом, од 175 узорака особа са симптомима болести, присуство вируса је потврђено код 93 особе, док од 17 узорака особа које су тестиране по другим индикацијама, присуство вируса је потврђено код пет особа.

На присуство антигена вируса тестирано је 199 особа према индикацијама, при чему је вирус доказан код 82 особе.

У Општој болници "Студеница" преминуле су две особе од последица вируса корона тако да је укупан број преминулих у Краљеву од почетка епидемије 66.

У Клиничком центру Ниш на лечењу 424 пацијента

У Клиничком центру Ниш, у ковид објектима, хоспитализовано је тренутно 324 особа, а од последњег извештаја, преминуло је седам особа код којих је лабораторијски био потврђен коронавирус, наводи се на сајту те здравствене установе.

Од тренутно хоспитализованих код 214 је лабораторијски потврђен вирус ковид-19, а 10 је на респиратору и налазе се у јако тешком општем стању.

Међу хоспитализованима нема деце заражене вирусом корона.

У Здравственом центру Лековац у ковид болници, тренутно су хоспитализована 104 пацијента, код 64 је потврђено присуство вируса ковид-19, а два пацијента са потврђеним вирусом је преминуло.

У затворима заражена 53 осуђеника

У Управи за извршење кривичних санкција, која руководи свим затворима, за Танјуг кажу да у овом тренутку има укупно 53 заражена осуђеника и сви су смештени у Специјалну затворску болницу у Београду.

"Имајући у виду да се у целом систему извршења тренутно налази 10.660 лица лишених слободе, ова 53 лица чине 0,4 одсто од укупне популације". 

Указују да су међу овом групом и новопримљена лица за које је антигенским тестом утврђено присуство вируса одмах по доласку у установу, као и код оних лица која се већ налазе у карантину који је уведен као мера превенције у свим заводима од марта месеца. 

"Сви се осећају добро, углавном без изражених симптома, и налазе се под појачаним медицинским надзором у посебном павиљону који је прилагођен за лица оболела од ове инфекције", наводе у Управи и додају да њихово лечење обављају лекари ове болнице у сарадњи са лекарима Инфективне клинике КЦ Србије и Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут". 

Београдски центар за људска права поднео је посланицима у Народној скупштини и Влади Србије иницијативу за доношење закона о амнестији по хитном поступку, у оквиру борбе против епидемије вируса ковид 19 у Србији, тврдећи да се у затворима континуирано повећава број заражених осуђеника. 

Из тог центра се тражи да се законом о амнестији ослободе од даљег издржавања казне осуђени за лакша кривична дела којима је остало по пар месеци до истека пуне затворске казне, а ради растерећења затворских капацитета.

Центар је народним посланицима и Влади Србије предложио да између осталог посебно размотре ослобођење од даљег извршења казне лица осуђених на казну затвора дужу од три године, којима ће на дан ступања на снагу закона о амнестији преостати мање од три месеца издржавања казне.

(Танјуг

Од 16. до 22. новембра у 134 београдске школе пријављено 406 заражених

Школе су и даље места где се контролише преношење вируса, каже епидемиолог Предраг Кон и додаје да је због опште епидемијске ситуације у земљи и пораста броја оболелих оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.

Др Кон је за Танјуг рекао да је у београдским основним и средњим школама током прошле недеље регистровано је 406 ученика и наставника заражених вирусом.

Од 16. до 22. новембра у 134 београдске школе пријављено 406 заражених вирусом – 312 ученика (140 заражених из основних и 172 из средње школе) и 94 запослена (52 из основних и 42 из средњих школа).

У дому ученика средњих школа, оболевање је било код седам ученика и два запослена.

"У претходној недељи је било 10 кластера, а то значи да је дошло до заражавања малих група и сви ученици су послати на онлајн наставу", навео је Кон.

Кон је нагласио да би се тај број из недеље у недељу повећавао, тако да је оправдан прелазак на онлајн наставу за ученике од петог до осмог разреда и за средње школе.

"Када говоримо о нижим разредима, мање је оболевања. Испитивања у свету су показала да се код деце узраста до десет година ретко преноси вирус, а да је код старије деце чешће преношење вируса", рекао је Кон.

Други аспект, како је рекао, због којег нижи разреди нису прешли на онлајн наставу је социјализација која је у том узрасту посебно значајна.

Рекордан број прегледа у ковид амбулантама у Београду – 6.200

У ковид амбулантама у Београду у последња 24 сата било је 6.200 прегледа, што је највећи број прегледа од почетка епидемије, речено је Танјугу у Министарству здравља.

Од 6.200 прегледа, нешто више од половине, чак 3.553 су били први прегледи.

Током ноћи било је 190 прегледа.

У ковид амбуланти у Дому здравља Стари град данас до 12 сати било је 99 прегледа, рекла је в. д. директора те здравствене установе Весна Јањушевић.

Нове мере за сузбијање короне у Сомбору

Градски Штаб за ванредне ситуације, на електронској седници одржаној 26. новембра, донео је нове мере ради спречавања и сузбијања заразне болести ковид 19 којима се регулише рад спортских објеката и спортских клубова на територији града Сомбора.

Спортским клубовима и другим учесницима у систему спорта није више дозвољено да користе спортске сале основних и средњих школа. Тренажни процес у простору Спортског центра "Соко" може да се одржава уз придржавање свих мера ограничења броја учесника и мера личне заштите.

Затворени базен ће радити са капацитетом до 30 посетилаца, уз мере које су спровођене као и до сада.

Радно време теретана и фитнес центара ограничено је тако да неће радити од 18.00 до 7.00 часова наредног дана.

Такође, број лица која могу присуствовати на сахрани ограничен је на 10.

Ванредна ситуација у Суботици

Због погоршања епидемијске ситуације са коронавирусом, проглашена је ванредна ситуација у Суботици.

У одлуци се наводи да се ванредна ситуација проглашава ради ефикаснијег спровођења мера заштите живота и здравља становништва.

Све наредбе и акти Градског штаба за ванредне ситуације везане за предузимање мера на спречавању ширења епидемије, остају на снази.

На КиМ још 15 преминулих од ковида и 775 новоинфицираних

На Косову и Метохији, у срединама под надзором здравственог система косовске владе, у последња 24 часа преминуло је 15 особа од ковида 19.

Од избијања епидемије преминуле су 963 особе, са, према наводима лекара, другим пратећим болестима.

Институт за јавно здравље у Приштини регистровао је 775 нових случајева инфекције коронавирусом на основу тестирања 1.903 узорка.

Активних је 13.375 случајева.

Поново највише новозаражених у Београду – 2.196

Од 7.606 случајева коронавируса колико је у Србији потврђено у последња 24 сата, највећи део је и даље у Београду, иако је проценат новозаражених у главном граду мањи него у претходном периоду.

У Београду је забележено 2.196 новооболелих, док су у Новом Саду регистрована 502 нова случаја, у Крагујевцу 290, Нишу 247, Краљеву 199 и Панчеву 184.

У Чачку је пријављено 158 новозаражених, у Смедереву 139, Суботици 116, а у Ваљеву 104 нова случаја.

Бачка Паланка и Зајечар имају по 98 нових случајева, Зрењанин 93, Шабац 86, Бечеј 85, Бор 80, Крушевац 77, Врбас 71 нови случај.

Остали градови и општине имају мање од 70 новозаражених.

Краљево: Хоспитализован 51 пацијент, преминуле две особе

У Општој болница "Студеница" у Краљеву тренутно је хоспитализован 51 оболели од ковида, а у претходна 24 часа преминуле су две особе, саопштила је та здравствена установа.

На Интензивној нези је осам пацијената, интубирана су три, а пет је на неинвазивној вентилацији.

Током протекла 24 часа, на болничко лечење примљено је 13 пацијената, а 12 је отпуштено из болнице.

У истом периоду је у ковид амбуланти обављено 197 прегледа.

Векић: Ситуација изузетно тешка, све је више заражених

Ситуација у здравству је изузетно тешка, изјавио је државни секретар у Министарству здравља Берислав Векић и додао да је потребно обезбедити смештајне капацитете и збринути велики број новозаражених пацијената.

Он је на панелу у оквиру Ре-сет самита, који се одржава онлајн, рекао да је све више и заражених здравствених радника што отежава услове рада, али и додао да се наш здравствени систем током пандемије показао као изузетно флексибилан.

"За сада ниједан наш суграђанин није остао незбринут, није био у ситуацији да није добио адекватну здравствену заштиту", рекао је Векић и апеловао на све да се придржавају прописаних епидемијских мера.

Векић је говорио на панелу "Инфраструктурне промене здравства у дигиталној ери" и истакао да се много ради на дигитализацији здравства, а с њим се сагласио Ненад Пауновић из кабинета председнице Владе, који је рекао да се са дигитализацијом здравственог система кренуло много пре пандемије коронавируса.

У установама социјалне заштите заражене 1.303 особе

У установама социјалне заштите и домовима за смештај одраслих и старих с данашњим даном потврђено је присуство ковида 19 код 811 корисника и 492 запослена, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Укупан број излечених корисника установа социјалне заштите износи 1.283, а број излечених особа које су запослене у установама социјалне заштите износи 538, наведено је у саопштењу.

Највећи број преминулих за 24 сата

Према најновијим подацима, у Србији је од последица коронавируса преминуо 51 пацијент, што је највише од почетка епидемије.

Од 21.569 тестираних узорака, позитивно је 7.606.

На респиратору су 243 пацијента који се боре за живот. 

Од почетка епидемије, у Србији је заражено укупно 148.214 особа, а 1.366 је преминуло.

До сада је тестирано укупно 1.703.985 особа.

Епидемијска ситуација у Србији све је тежа. Председник Александар Вучић рекао је да је данас најтежи дан за Србију, јер је још јутрос било 47 преминулих, те додао да је ситуација у болницама изузетно тешка.

Директорка Института "Батут" Верица Јовановић каже за РТС да је само током ноћи, према подацима који стижу континуирано, на Инфективној клиници Клиничког центра Србије било око 90 прегледа

Др Ана Глигић, вирусолог у пензији, наводи да ниједан лек не делује против короне и да је спас у вакцини.