КБЦ "Драгиша Мишовић": Тежа клиничка слика код деце, али добро реагују на терапију

Оливера Остојић, руководилац дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић", каже за РТС да је клиничка слика код заражене деце сада тежа него у првом пику епидемије, али да млади јако добро реагују на терапију.

Оливера Остојић је рекла, гостујући у Јутарњем програму, да је у дечјој клиници КБЦ "Драгиша Мишовић" тренутно четворо деце на лечењу од ковида 19, знатно мање него средином јула, када их је било 40.

"Надамо се да ће и они током ове недеље бити отпуштени", напомиње Остојићева и додаје да су деца стабилног здравственог стања.

Мећу децом је и беба рођена пре 30 дана, која је позитивна на коронавирус, али је примљена из сасвим других разлога и завршава своје лечење.

Истиче да је клиничка слика код заражене деце сада тежа него у првом пику епидемије.

"То се односи највише на већу децу, од 14, 15 година па више. Деца су долазила са високим температурама, малаксалошћу, главобољом кашљем, дигестивним сметњама, лабораторијским налазима који показују да постоје мултисистемски инфламаторни процеси, такозвана цитокинска олуја", наводи Остојићева.

"Млади организми јако добро реагују на терапију"

Срећа је, истиче, да млади организми јако добро реагују на терапију.

"Без обзира колико је то драматично у почетку, за пар дана они се опорављају", каже Остојићева и додаје да није било кашњења у долажењу код педијатра.

Упитана да ли има неких трајних последица када прође болест, наводи да у КБЦ "Драгиша Мишовић" у првом таласу нису имали децу која би могла имати било какве последице, док су у другом пику имали неколико деце која су захтевала и терцијарну здравствену негу.

"Ми сада не знамо тај тежи облик како ће да иде, јер су они тек сад при крају лечења или су пре пар дана излечени тако да не знамо шта ће се дешавати код њих", објашњава Остојићева.

Када је у питању почетак школске године, сматра да деца морају да крену на неки начин у вртић.

"Како ће то изгледати, видећемо. То ће зависити од васпитачица. Она ће морати да највећим делом да спроводе те мере заштите", рекла је Остојићева.