Опада притисак на ковид болнице, апел грађанима да не сме бити опуштања

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 27.608 особa, а забележено је 626 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

Златиборски округ, још 37 оболелих од ковида-19

У последња 24 сата у Златиборском округу потврђено је још 37 оболелих од ковида 19, саопштио је ужички Завод за јавно здравље.

Ужице има 12 новооболелих, Ариље девет, Пожега, Прибој и Пријепоље по четворо, Бајина Башта двоје, а Косјерић и Чајетина по једног.

Од почетка епидемије до данас у Златиборском округу је регистровано 2.322 оболелих од короне, од којих је 62 пацијената преминуло услед последица инфекције вирусом.

Смедеревци попуштају мере

Ефекти вандредне ситуације у Смедереву која је уведена 17. јула, полако постају видљиви, тврде надлежни. Број оболелих је на стабилном нивоу, те су из градског кризног штаба, одлучили да се одређене мере попусте.

Између осталог, Смедеревци могу да посећују отворена купалишта, али уз поштовање свих препоручених мера. Охрабрује и податак, да се смањује број пацијената у Општој болници "Свети Лука", која је већ недељама у ковид систему.

"У првом налету, последњих недељу дана, то су пацијенти који су већ излечени, практично отпуштени кући. Ми у овом тренутку имамо једног или два пацијента са стране, све остали су са територије града Смедерева", каже в. д. директора, доктор Ненад Ђорђевић.

У ковид делу опште болнице је тренутно 70 пацијената, а забрињавајуће је то што је још увек седам пацијената на механичкој вентилацији, наводи доктор Ђорђевић. 

"Ми се највише плашимо да прође овај викенд, јер ће оно велико купање од прошлог викенда да се одрази почетком следеће недеље. Надамо се да су наши грађани примењивали колико толико заштитне мере, али још увек смо на опрезу", рекао је Ђорђевић.

У ковид амбуланти дома здравља, дневно се прегледа и до 200 пацијената, а у тај број спадају и они који долазе на контролни преглед.

Иначе, према последњим подацима Завода за јавно здравље Пожаревац, у Смедереву су регистрована још 22 случаја, у Великој Плани још троје, док у Смедеревској Паланци, за сада нема новооболелих.

Извештај Ане Пендић Станковић

У Чачку девет пацијента са тешком клиничком сликом

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су укупно 84 пацијента.

У протекла 24 часа примљена су два пацијента, а у респираторном центру, где су хоспитализовани пацијенти са тешком клиничком сликом, налази се девет пацијената, од којих су четири прикључена на респираторе.

Преминуо је један пацијент, Б.Д. (1946) из Чачка, за којег се очекују резултати теста.

За последња 24 часа у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледана су 53 пацијената.

Из ковид одељења Опште болнице отпуштено је 11 пацијената.

Седморо отпуштених из болнице у Новом Пазару

Епидемиолошка ситуација Новом Пазару се побољшава. Према последњим подацима, на болничком лечењу су 22 пацијента. Јуче је примљено двоје новоболелих, а отпуштено седам.

У Врању 85 пацијента у болницама

Према извештају из Градског штаба за ванредне ситуације, у Врању је тренутно хоспитализовано 85 пацијената који се лече од коронавируса. У врањским ковид болницама има тренутно 130 слободних места.

На кућно лечење отпуштено је 14 пацијената, а један пацијент транспортован је у Ниш. Нажалост, забележен је и један смртни исход.

Током јучерашњег дана, у врањској ковид амбуланти АТД обављено је 189 прегледа, од чега 44 прва прегледа, а контролних 145. Узоркована је крв код 86 лица и сачињена 94 рентгена плућа. У АТД амбуланти урађено је 48 брзих и 55 пи-си-ар тестова.

У ковид болници у Сурдулици сада је 49 пацијената, код 35 је потврђено присуство вируса.

Институт Бањица: Јуче смо имали 27 отпуста а четири пријема

Зоран Башчаревић, директор Института за ортопедско-хируршке болести Бањица, наводи за РТС да се у тој установи тренутно налазе 134 ковид пацијента.

"Јуче смо имали 27 отпуста, а само четири пријема и такав тренд имамо у последњих неколико дана. Ако се тако настави – а не верујем да се тако може наставити јер смо сада задржали пре свега теже пацијенте, наша интензивна нега и даље је пуна, онда бисмо могли очекивати да у наредних неколико недеља дођемо у стање да више немамо ковид пацијенте", наводи Башчаревић.

КБЦ "Драгиша Мишовић": На лечењу четворо деце стабилног стања

Оливера Остојић, руководилац дечје клинике КБЦ "Драгиша Мишовић", каже за РТС да је у тој установи тренутно четворо деце на лечењу од ковида 19, знатно мање него средином јула, када их је било 40.

"Надамо се да ће и они током ове недеље бити отпуштени", напомиње Остојићева и додаје да су деца стабилног здравственог стања.

Побољшава се епидемиолошка ситуација у Моравичком округу

Од почетка епидемије у Моравичком округу од коронавируса до сада је преминуло 55 људи. Када је реч о старосној доби преминулих, како наводе из чачанског Радног тима за праћење ширења коронавируса, највише је старости од 61 до 70 година, а потом од 71 до 80 година.

Већина умрлих претходно је била и на респиратору.

Од прве половине јуна до 25. јула, највећи број пацијената који се лечио или се још увек лечи у чачанској болници је старости између 51 и 60 година.

Други пик епидемије у Моравичом округу почео је средином јуна, а пре тога готово месец дана у читавом округу није регистрован ниједан нови случај заразе.

Крајем јула болнички капацитети су били пуни било је у једном тренутку и више од 180 пацијеанта у болници, велики број прегледа и пријема нових пацијената.

Сада се епидемиолошка ситуација постепено побољшава.

Смањује се број такозваних првих прегледа у ковид амбулантама Дома здравља њих је јуце било 15, а у болници је прегледано 48 пацијената.

На ковид одељењима тренутно су хоспитализовано 83 пацијента, девет са тешком клиничком сликом, а четири на респиратору.

У Чачку је ванредна ситуација на снази од 3. јула. Скраћено радно време кафића и забрана окупљања. Базени се до даљнег неће отварати препорука је Радног тима. Иначе су само радили неколико дана у јуну у периоду када је епидемија била у затишју.

Извештај Слађане Милетић

Ред испред Торлака за тестирање

Слободних термина за пи-си-ар тестирање на лични захтев нема до 20. августа, пише на сајту Градског завода за јавно здравље.

На Торлаку се не заказује, али се чека. Повремено у веома дугачком реду.

Испред Института формирана је колона људи од раних јутарњих сати, а сви они стоје и чекају свој ред за тестирање.

Грађани су стигли већ у 5.30 и најчешћи разлог за тестирање наводе пословна и туристичка путовања. 

"Ситуација прелази из неповољне у нестабилну"

Епидемиолошка ситуација полако прелази из неповољне у нестабилну, али се по броју прегледа и пацијената види да долази до смањења, наводе надлежни.

Према последњем пресеку, још 5 пацијената преминуло је од ковида 19, а коронавирус је регистрован код још 276 људи.

Београд и Нови Сад и даље су градови са највећим бројем активних случајева и новооболелих људи.

Из Кризног штаба је најављено да је у току прављење оптималног модела за похађање наставе у школама.

Председник Александар Вучић истакао је на конференцији за новинаре да је ситуација са коронавирусом повољнија, али да није време за опуштање.

Епидемиолошка ситуација се полако стабилизује, и прелази из неповољне у нестабилну, али се по броју прегледа и пацијената види да долази до смањења, навео је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

"Благи смо оптимисти, из неповољне епидемиолошке ситуације покушавамо да уклизимо у несигурну, имамо мањи прилив пацијената у болнице и мало лакши посао за здравствени систем", рекао је Гојковић.