Ниш из несигурне ситуације прешао у неповољну, када се очекује пик епидемије

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић прогнозира да ћемо до краја недеље, на нивоу државе, имати пик епидемије. На респиратору је осам особа, а четворо је умрло из околаних градова који су као најтежи случајеви пребачени у Ниш, рекао је Тиодоровић за РТС.

Епидемиолог Бранислав Тидоровић рекао је за РТС да је у Нишу 304 пацијента у ковид центрима.

"Међу њима имамо оне који су потврђени - 97, а сигурно ће бити оних који ће бити потврђени,  клинички се дијагностикује да имају ковид инфекцију", каже Тиодоровић.

На респиратору је осам особа, а четворо је умрло из околаних градова који су пребачени као натежи случајеви у Ниш, рекао је Тиодоровић.

Тиодоровић је упозорио да је неповољна ситуација у Нишу, а је до пре неколико дана била несигурна, с обзиром на укупна кретања, са тенденцијом да пређе у ванредну.

Говорећи о пику епидемије, Тиодоровић прогнозира да ћемо следеће недеље, до краја недеље, на нивоу државе имати пик.

Указује на то какво је стање у великим градовима, с обзиром на агломерацију људи која се није смањила - више људи контактира, пре свега младих људи, иако имају солидан имунитет - живе у домаћинствима где има две генерације, може доћи до обољевања, може доћи до ситуације да умиру људи средње доби и старији.

Одржавање пика уместо благог пада 

"Ако се не предузму мере и не покаже солидарност, имаћемо одржавање пика уместо благог пада, али то не мора да значи за целу Србију", истакао је Тиодоровић.

"Има мањих градова где постоји солидан однос према заштитним мерама, тамо се не мора очекивати пик, већ него благо одржавање и благи пад броја оболелих", подвлачи Тиодоровић.

Према његовим речима, имаћемо стиацију на ниво државе која се од средине до средине разликује, а у навећим градовима биће одржавање и пик до краја недеље.

Здравствени систем се налази у пренапрегнутом стању и здравствени радници који се жестоко боре имају проблем да издрже ситуацију, указао је епидемиолог. 

"Народ је био под сталним социјалним и психолошким притиском месецима, а здравствени радници су пренапргнути, за сада извршавају своју обавезу али је у питању издрживост људи, а не само машина", истиче Тиодоровић.

Лето са мањом тензијом 

Каже да се највећи део становништва придржава мера, али да трееба схватити и понашање младих, али да се старији морају придржавати мера апсолутно.

Тиодоровић каже да постоји замор материјала и замор људи да се обећава - биће боље, а обраћање на конференцијама за медије има значаја јер може да се пита шта је дилема.

"Ако будемо мере примењивали у целини и будемо сви свесни ситуацију ћемо ставити под контролу, али ћемо имати још умрлих и оболелих. Доћи ћемо у ситуацију да лето прођемо са мањом тензијом са мањим проблемом очувања здравља и да се полако спремамо за јесен", рекао је Тиодоровић. 

Свака локална заједница мора да планира и капацитете, кадрове и методологију како ће се супростављати овој болети, закључио је Тиодоровић.