Коронавирус не престаје да изненађује, када ће неповољан тренд прећи у повољан

Очекивало се да топлота и Сунце макар ублаже вирус и помогну да превентивне мере дају резултате али то се није догодило, рекли су саговорници специјалне емисије Око на РТС-у и чланови Кризног штаба. Поручују да је потребно носити маску, држати дистанцу и избегавати окупљања.

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је пред нама ситуација кокакву до сада нисмо имали.

"Гора је него што је била током априла. Посебно говорим за Београд где је попуњеност до краја. Ми више немамо баш много одступница", навео је Кон.

Истиче да је и даље најтеже у Новом Ппазару, Тутину и Сјеници због броја смртних случајвеа, али истиче да се број позитивних смањује и да је стабилизована ситуација што се тиче прихвата нових случајева.

Имунолог Срђа Јанковић је навео да се очекивало да топлота и Сунце макар ублаже вирус, па да мере дају резултате.

"Више пута смо говорили да не можемо да се надамо да ће летњи услови сами по себи да реше проблем. Али смо се надали да ће да нам помогну", навео је Јанковић.

Напомиње да овако драстичну ситуацију нико није очекивао.

Како се вирус преноси

Предраг Кон је рекао да је главни начин преношења вируса респираторни. Како каже, често добију одговор да су се људи заразили на слављима, концертима, прославама, матурама...

Наводи да су то места која би требало избегавати. Поручује да је ствар у томе да се не праве журке, и када је забрањен рад ноћних клубова.

Кон је рекао и да постоје и млади људи који апсолутно све поштују и желе да по сваку цену избегну корону.

"У овој ситуацији је најважније говорити, то је релативно нова ствар, ако сви носимо маске да је могућнсот трансмисије сведена на један одсто", указао је Кон.

Срђа Јанковић је рекао да није грешка носити маску ни у једној ситуацији.
Који су фактори ризика

Јанковић је истакао да фактори ризика за људе нису спорни - животна доб и слабости имунског система.

Међутим, истиче да, када причамо о факторима ризика, причамо о нивоу статистике. На нивоу појединца, свако од нас има неки ризик и неку вероватноћу.

"Не значи да је за било кога ризик иоле близу нуле. Увек постоји нека вероватноћа. Постоји предиспозиција коју не можемо да знамо унапред", рекао је Јанковић.

Саветовао је да нико сам не процењује симптоме, већ да се макар чује са изабраним лекаром или да дође у ковид амбуланту.

Два главна симптома су повишена телесна температура и кашаљ. Каже да су тегобе при дисању озбиљнији симптом. Објашњава и да је губитак чула мириса и укуса чест код респираторних инфекција.

"Кијавица и упала грла су могући симптоми, али су ретки код ковида", рекао је Јанковић.

Наводи да је карактеристично за ковид 19 да изазива израженију малаксалост. Типична прича људи који су преболели ковид 19 је да су се осећали лоше као што никад нису, рекао је Јанковић.

Очување здравственог система важно као очување живота 

Предраг Кон је рекао да, ако је нешто добро у овој ситуацији, то је да се повећава колективни имунитет који је значајан.

"Нажалост, не проукажавањем каквим би волели, без оваквих тешких клиничких слика", указао је Кон.

Говорећи о затварању, навео је да је то нешто што могу себи да приуште најбогатије земље и да ми не можемо да причамо о томе као што могу Аутралијанци.

"Одлучили смо тако. Ми верујемо да ће и ово што је до сада дато као обавеза дати довољне рзултате да сачувамо систем. Морамо да схватимо да је у овом тренутку сачувати здравствени систем исто тако значајно као сачувати животе", поручио је Кон и указао да смо на самој ивици да имамо колапс здравственог система.

Додаје да се очекивало да ће сада већ доћи до заравњења криве. Али наводи да се то у Београду још увек не види. Каже и да је ово дешавање током лета сада потпуна непознаница, укључујући и причу о аерогеном преносу.

Мере на нивоу препорука нису дале резултате 

На питање да ли се Србија отварала пребрзо, Јанковић је рекао да врло тешко можемо да избегнемо закључак да се Србија отварала пребрзо и да ће тек уследити анализе.

"Заиста, провукла се ту некако свима нама идеја да је готово. Морам да подсетим да јесмо говорили да није довољно готово, признајем да није било добољно убедљиво", навео је Јанковић.

Каже да мере на нивоу препорука нису дале резултате, а зашто нису, каже, не би улазио у то.

Кон је додао да, кад је укинуто ванредно стање, није схваћено да смо и даље под мерама и да то није довољно добро искомуницирано.

"То је једно искуство за убудуће", рекао је Кон.

Указује и да број тестираних и подаци који се добијају нису до краја поуздани због кашњења лабораторија.

Истиче да ће моћи да се каже да је ситуаиција боља ако се смањи попуњеност болница, број активних случајева и број пацијената на респираторима.

"Чим то почне да опада, или бар да се одржава, то су неки показатељи", реако је Кон и додао да би требало пратити активне случајеве.

Срђа Јанковић каже да се нада да ће неповољан тренд прећи у повољан што пре.

"Сви се надамо да ће у августу бити знатно боље него сада. А ја се надам да ћемо да, када буде боље, памтимо ову поруку и да спроводимо превентривне мере", рекао је Јанковић.