Пуне болнице у Београду – место за новог пацијента само кад се неко отпусти са клинике

Београд већ дуго има највише новозаражених, болнице у главном граду су препуне. За 24 часа на Клиници за инфективне и тропске болести прегледају око 320 пацијената. Србија се са коронавирусом бори од марта, здравствени радници су уморни, нису имали дана паузе. Неки су се и разболели. И питање је колико ће здравствени систем моћи све да издржи, чак и са новим болницама, опремом и кадром.

Сваког дана, само у Београду око 200 пацијената буде задржано на болничком лечењу. Од тога десет одсто у јединици интензивне неге.

"У Београду практично у установама ковид система на територији гарад Београда, место настаје само онда када се отпусти. Попуњеност капацитета је практично 100 процената, јер не постоји слободан кревет који се за некога чува или слободан кревет који негде стоји. Оног тренутка када се пацијент подигне из кревета, замени се само постељина и нови пацијент улази у тај исти кревет", истакао је доц. др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне и тропске болести, Клиничког центра Србије.

Министар здравља Златибор Лончар навео је да више десетина пацијената који су ноћас дошли за пријем, они су примљени у Смедереву, Пожаревцу, Младеновцу и другим градовима у Србији, јер су ту били адекватни услови за стање тих пацијената у коме су се они налазили.

"Отварају се привремене болнице ,да смо дали сагласност.И де привремена болница у Крагујевцу, отвориће се у Нишу, Чигота на Златибору", казао је Лончар.

Број заражених у Шапцу и даље расте. Редови испред ковид амбуланте су свакодневни, а јуче је прегледамо 246 пацијената, за два дана више од 500.

"Пацијенти се у договору Дома здравља и Опште болнице у Шапцу упућују у Сремску МИтровицу, Ваљево у Лозницу. У овом тренутку се припремају све процедуре за нови почетак рада и једне и друге службе", указао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Из несигурне у неповољну, тако стручњаци оцењују епидемиолошку ситуацију у Војводини.

"Преминуло је четири грађана Војводине и то је највећи број умрлих у једном дану. Ми већ четврти дан бележимо троцифрен број новозаражених. Ми немамо капацитете да идемо у бесконачно, чак и да отварамо нове привремене болнице и све што радимо, нећемо имати довољно кадра, јер су нам и здравствени радници уморни и они оболевају", напоменуо је Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

У ковид објектима Клиничког центра Ниш, је 277 пацијената. Шесторо је на апаратима за вештачку вентилацију.

"Јављају се све млађи и млађи.Само у тоу псоедња 24 часа ми смо примили на јеиднице интанзивне неге седам нових пацијената, а у старом делу три, тако да десет пацијената са најтежом формом болести. Највећи број пацијената долази ван Ниша, Врања, Лесковца, у назад неколико дана Зајечар, Крушевац", изјавио је др Владан Цветановић анестезиолог Клиничког центра Ниш.

Рате број оболелих и у фабрици "Застава оружје". Зато од понедељка око 2.500 запослених иде на колективни годишњи одмор

"Двадесет пет радника је позитивно на коронавирус, док се преко 100 радника налази у изолацији", рекао је Драган Илић, председник Синдиката "Застава оружје" Крагујевац.

Према последњим подацима у Златиборском округу још десет новооболелих, па се број пацијената на болничком лечењу у Ужицу повећао на 323.