Тиодоровић за РТС: Нови пик имаћемо средином следеће недеље

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да у овом периоду постоји више извора инфекција, због чега има и више заражених. Имаћемо нови пик средином следеће недеље, па све до краја те недеље, упозорава Тиодоровић. Додаје да о борби за бољи живот треба размишљати и разговарати када будемо имали стабилну здравствену ситуацију.

Бранислав Тиодоровић је, говорећи у Београдској хроници, рекао да је основни разлог погоршања епидемиолошке ситуације непоштовање мера заштите – од ношења маске, држања дистанце, одржавања хигијене руку – и уопште однос према мерама које је Штаб још раније утврдио.

"Очигледно да само покушали са апеловањем на савест, ја сам и даље за то, да људи схвате да само обзиљним односом и тиме што мисле на своје здравље, мисле и на здравље других, да само тако можемо постићи успех", рекао је епидемиолог.

Указује да ћемо имати тежу ситуацију и увођење нових мера ако се овако настави, поготово у великим градовима где се млади људи понашају "тако како се понашају".

Подсећа да је пре десетак дана рекао да ћемо ове недеље имати пик заразе и то се испоставило као тачно, бар за један део земље.

"Неки медији су објавили данас оно што сам тада рекао, закаснили су. Ситуација се мења из дана у дан, у неким срединама из сата у сат. Имамо нову ситуацију која је настала пре три-четири дана. Разумем, сви смо били млади, разумем да желе да буду слободни, уживају у лепом времену и вечери. Могу то чинити, али уз примену заштитних мера. Ако би се тако понашали, могли бисмо на леп начин и једно и друго да имамо испуњено", наглашава Тиодоровић.

Нови пик средином следеће недеље 

Апелује да ситуација може постати опасна јер много људи не носи маске.

Напомиње да ћемо због најновијих дешавања нови пик имати највероватније средином следеће недеље па све до краја недеље.

Каже да је тешко направити оцену и процену ситуацију, додајући да је најоптимистичнија процена да сви схвате и буду озбиљни, одговорни и солидарни како би дошло до пада броја оболелих и, на крају, до спорадичних случајева.

"У овом периоду имамо више извора инфекција, више вирусоноша. Чим има више извора, имате и више заражавања. Код већег заражавања, избацивања вируса у простор око себе и на друге, могу се јавити теже клиничке слике, удахне се, прими се више вируса, него кад бисмо били на раздаљини", напомиње Тиодоровић.

Каже да је преминула у Нишу и једна особа 40 година старости. "Испада да имамо највише оболелих од 25-55 година, то је радно активно становништво, ту су у и студенти и средњошколци, млади људе за које се мислимо да имају бољи имунитет", додаје епидемиолог.

"Морамо бити јединствени" 

Тиодоровић напомиње да ће стручни део кризног штаба наставити са апелима да се све мере поштују.

Коментаришући протесте и могућност заражавања током окупљања, епидемиолог каже да ово није време за било које друге приступе, већ сви морају бити јединствени.

"Свако право да се човек изјасни о нечему, да има свој став, политички приступ је неотуђиво право. Али у ситуацији кад имате нешто што се ванредно догађа, говори о томе да морамо ипак размишљати на првом месту о здрављу, очувању здравља, живота, а тек кад имамо стабилну здравствену ситуацију, можемо се бавити дијалогом, борбом за бољи живот", рекао је Тиодоровић.

Упутио је још један апел. 

"Апелујем на младе људе, политичаре, све грађане да је ово тренутак да морамо да покажемо да смо спремни да пребродимо, изађемо из овога, а онда да размишљамо како ћемо лакше и боље живети", закључио је Тиодоровић.