Влада усвојила нове мере за Београд

На предлог Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести ковид 19, Влада Републике Србије на данашњој седници усвојила је Одлуку о одређивању посебних мера заштите становништва од ове заразне болести на територији Града Београда.

С обзиром на то да је у Београду тренутно најнеповољнија епидемиолошка ситуација, влада је одлучила да дозволи организована јавна окупљања највише десет људи, како на отвореном, тако и у затвореном простору. Такође, у свим јавним затвореним просторима за свако лице мора да се обезбеди минимум четири квадратна метра, наведено је у саопштењу Владе. 

Угоститељски објекти који немају башту (трговински објекти, тржни центри, фризерски салони, тератане, кладионице) од данас су у обавези да раде најкасније до 21 час, а поново могу да буду отворени од 6 часова ујутру. Објекти са баштом могу да раде до 23 часа уз максимално поштовање свих мера заштите.

Чланови владе усвојили су Националну стратегију за развој правосуђа за период 2020-2025. године и Акциони план за преговарачко Поглавље 23 – правосуђе и основна права у оквиру приступних преговора Републике Србије са Европском унијом, као стратешки важна документа за наставак реформи у области владавине права.

Циљ Стратегије је наставак процеса приступања Србије Европској унији кроз јачање правне државе, обезбеђивање доступности правде и правне сигурности, као и остваривање квалитетне и ефикасне заштите права и слобода грађана. Европска комисија дала је оцену и мишљење на ревидирани Акциони план за Поглавље 23 и тај акт је усаглашен са њеним препорукама, пише у саопштењу.