Најтрагичнији дан од почетка епидемије – 18 преминулих, 386 новозаражених

У последња 24 сата преминуло је 18 особа од последица коронавируса. Заражено је још 386 особа од 8.646 тестираних. На респираторима је 130 особа. Премијерка Ана Брнабић је рекла да је данас један од најгорих дана од почетка епидемије. Позвала је грађане да поштују мере, да носе маске, држе дистанцу и да се понашају одговорно и поручила да држава неће презати од најтежих мера уколико подаци не буду бољи.

На КиМ 205 нових случајева коронавируса, троје преминуло

У последња 24 часа на Косову је потврђено 205 нових случајева коронавируса, што је трећи дан заредом да је премашен број од 200 инфицираних, саопштено је из Института за јавно здравље у Приштини.

Излечен је 61 пацијент, док су три особе преминуле. Број смртних случајева порастао је на 97.

Приштина је и даље убедљиво водећа у броју инфицираних. У Приштини има 87 нових случајева, док је у Урошевцу потврђено 25.

Укупан број позитивних случајева на Косову од избијања епидемије је 4.512 случајева од 27.304 прегледаних сумњивих узорака.

Четворо преминуло у Златиборском округу, заражено још 100 особа

У Златиборском округу ковидом-19 заражено је још 100 људи и преминуле су још четири особе услед последица болести, саопштио је ужички Завод за јавно здравље, наводећи да су пристигли резултати тестирања из претходних дана.

Највећи број новооболелих забележило је Ужице - 30, Нова Варош 17, Пожега 16, Чајетина 13, Сјеница 11, Пријепоље петоро, Бајина Башта четворо, Ариље двоје и Косјерић и Прибој по једног, а преминуле су две особе из Сјенице и по једна из Чајетине и Пожеге.

Од почетка епидемије Златиборски округ има 872 оболелих од ковида-19, од којих је 379 из Ужица, а преминуло је 27 пацијената.

Према подацима ужичког Завода за јавно здравље, јуче је Златиборски округ забележио десет нових случајева, а дан раније 13 новооболелих.

Потребно је пратити активне случајеве

Кон је рекао да број тестираних и подаци који се добијају нису до краја поуздани због кашњења лабораторија.

Каже да ће моћи да се каже да је ситуаиција боља ако се смањи попуњеност болница, број активних случајева и број пацијената на респираторима.

"Чим то почне да опада, или бар да се одржава, то су неки показатељи", реако је Кон и додао да би требало пратири активне случајеве.

Срђа Јанковић каже да се нада да ће неповољан тренд прећи у повољан што пре. Како каже, сви се надају да ће у августу ситуација бити боља, а он се нада, када ситуаицја буде боља, да ћемо памтити поуке и спроводити превентивне мере. 

Мере на нивоу препорука нису дале резултате

Срђа Јанковић је, на питање да ли пребрзо опуштене мере у Србији, рекао да се врло тешко може избећи такав закључак, али да ће тек уследити анализе.

"Заиста, провукла се ту некако свима нама идеја да је готово. Морам да подсетим да јесмо говорили да није довољно готово, признајем да није било добољно убедљиво", навео је Јанковић.

Каже да мере на нивоу препорука нису дале резултате, а зашто нису, каже, не би улази у то.

Предраг Кон је додао да, кад је укинуто ванредно стање, није схваћено да смо и даље под мерама и да то није довољно добро искомуницирано.

"То је једно ускуство за убудуће", рекао је Кон.

Очување здравственог система значајно као и очување живота

Предраг Кон је навео да је затварање нешто што могу себи да приуште најбогатије земље и да ми не можемо да причамо о томе као што могу Аутралијанци.

"Одлучили смо тако. Ми верујемо да ће и ово што је до сада дато као обавеза дати довољне рзултате да сачувамо систем. Морамо да схватимо да је у овом тренутку сачувати здтавствени систем исто тако значајно као сачувати животе", поручио је Кон и указао да смо на самој ивици да имамо колапс здравственог система.

Додаје да се очекивало да ће сада већ доћи до заравњења криве. Али наводи да се то у Београду још увек не види. Каже и да је ово деавање током лета сада потпуна непознаница, укључујући и причу о аерогеном преносу.

Кон: Повећава се колективни имунитет, али не прокужавањем каквим бисмо волели

Предраг Кон: Ако је нешто добро у овој јако тешкој ситуацији, то је да се повећава колективни имунитет који нам је значајан. Нажалост, не проукажавањем каквим би волели, без оваквих тешких клиничких слика.

Главни симптоми – температура и кашаљ

"Ако неко има симптоме, саветовао бих да нико не процењује сам, већ да се макар чује са изабраним лекаром или да дође у ковид амбуланту одмах", истакао је Срђа Јанковић.

Два главна симптома су повишена телесна температура и кашаљ. Каже да су тегобе при дисању озбиљнији симптом. Објашњава и да је губитак чула мириса и укуса чест код респираторних инфекција.

"Кијавица и упала грла су могући симптоми, али су ретки код ковида", рекао је Јанковић.

Наводи да је карактеристично за ковид 19 да изазива израженију малаксалост. Типична прича људи који су преболели ковид 19 је да су се осећали лоше као што никад нису, рекао је Јанковић.

Ашанин: КЦС се труди да испуни обавезе према пацијентима који нису ковид позитивни

Директор Клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за емисију Око да да се КЦС труди да обави све обавезе према нековид пацијентима, али да им није лако. Сваког дана се у Ургентном центру прегледа између 500 и 600 пацијената.

"Они који имају акутне тегобе, који су критични, долазе у Ургентни центар Србије", рекао је Ашанин и навео да поликлиника нормално ради.

Дневно се у поликлиници прегледа између 1.600 и 1.900 пацијената.

"Наши пацијенти нису ускраћену за терапију", поручио је Ашанин.

Најтежа 24 сата у Новом Пазару

Протекла 24 часа била су најтежа у болници у Новом Пазару, јавља дописник РТС-а за емисију Око. Објашњава да је општа болница у Новом Пазару једна од најопремљенијих и да лекари улажу максималне напоре.

"Ми смо у рату. У Рату губите и добијате битке. Атмосфера је добра јер сви људи дају све од себе", рекао је координатор регионалне болнице у Новом Пазару Мирсад Ђерлек.

Међутим, у Новом Пазару има и позитивних трендова, јуче и данас је отпуштено око 80-90 пацијената из болнице.   

Новопазарска болница ће тражити од Министарства и додатну помоћ у кадровима јер се очекује да ће ових дана бити сам врх епидемије у том граду. 

"На нивоу појединца, свако има неки ризик"

Јанковић је истакао да фактори ризика за људе нису спорни - животна доб и слабости имунског система.

Међутим, истиче да, када причамо о факторима ризика, причамо о нивоу статистике. На нивоу појединца, свако од нас има неки ризик и неку вероватноћу.

"Не значи да је за било кога ризик иоле близу нуче. Увек постоји нека вероватноћа. Постоји предиспозиција коју не можемо да знамо унапред", рекао је Јанковић.

Најважније је ношење маски

Предраг Кон је рекао да је главни начин преношења вируса респираторни. Како каже, често добију одговор да су се људи заразили на слављима, концертима, прославама, матурама... Наводи да су то места која би требало избегавати. Поручује да је ствар у томе да се не праве журке, и када је забрањен рад ноћних клубова.

Додаје да постоје и млади људи који апсолутно све поштују и желе да по сваку цену избегну корону.

"У овој ситуацији је најважније говорити да су маске, то је релативно нова ствар, ако сви носимо маске да је могућнсот трансмисије сведена на један одсто", указао је Кон.

Јанковић је рекао да није грешна ни у једној ситуацији носити маску, чак и на отвореном простору кад станемо с неким да попричамо.  

Јанковић: Овако драстичну ситуацију нико није очекивао

Срђа Јанковић је рекао у емисији Око: „Очекивали смо макар да топлота и Сунце ублаже вирус, па да мере дају резултате. Више пута смо говорили да не можемо да се надамо да ће летњи услови сами по себи да реше проблем. Али смо се надали да ће да нам помогну".

Напомиње да овако драстичну ситуацију нико није очекивао.

"Кривуља броја преминулих ипак касни неко време за кривуљом броја новооболелих. Прво треба да видимо повољан тренд на нивоу криве заражених, па тек касније ће опадати дневни број оних који изгубе живот", каже Јанковић. 

Кон: У каријери нисам имао прилике да видим овакву респираторну епидемију

Епидемиолог Предраг Кон је рекао у специјланој емисији Око на РТС-у да је пред нама ситуација која до сада није била.

"Гора је него што је била током априла. Посебно говорим за Београд где је попуњеност до краја. Ми више немамо баш много одступница", навео је Кон.

Истиче да је и даље најтеже у Новом Ппазару, Тутину и Сјеници због броја смртних случајвеа, али каже да се број позитивних смањује и да је стабилизована ситуација што се тиче прихвата нових случајева.

Истакао је да он у својој каријери није имао прилике да види овакву респираторну епидемију.

Љајић: Број преминулих засенио оптимистичне вести

У новопазарској болници у протекла 24 сата преминуло је 10 особа од последица коронавируса, а та вест је с правом засенила позитивне и оптимистичне вести које говоре да се ситуација у Новом Пазару, Сјеници и Тутину полако стабилизује, оценио је министар Расим Љајић.

Како је испричао за ТВ Прва, први пут данас је имало слободних места у болници у Новом Пазару, а од јуче 60 тестираних има девет новооболелих, што је најмањи проценат у последњих 20 дана, који је ишао и до 52 одсто, па 48 одсто, па је падао на 36 одсто.

У Тутину је 1. јула од 90 пацијената 50 имало упалу плућа, а јуче је било 12 пацијената са упалом плућа, казао је Љајић и додао да је у Сјеници у организационом смислу значајно боља ситуација.

Тиoдоровић: Ситуација се мења из дана у дан, негде из сата у сат

Основни разлог за тренутну епидемилошку ситуацију је непоштовање мера заштите, рекао је епидемиолог Бранислав Тиодоровић за РТС. Истиче да се ситуација мења из дана у дан, а у неким срединама из сата у сат.

Додао је да је тешко прогнозирати, али ако се узму у обзир претходни дани, онда ћемо нови пик имати средином или крајем следеће недеље.

Тиодоровић је поручио да у овом периоду имамо много више извора инфекције и много више вирусоноша, а због тога има и више заражавања.

Званична одлука – усвојене нове мере за Београд

Влада је на седници одлучила да у Београду дозволи организована јавна окупљања највише десет људи, како на отвореном, тако и у затвореном простору. Такође, у свим јавним затвореним просторима за свако лице мора да се обезбеди минимум четири квадратна метра, наведено је у саопштењу Владе.

Угоститељски објекти који немају башту (трговински објекти, тржни центри, фризерски салони, тератане, кладионице) од данас су у обавези да раде најкасније до 21 час, а поново могу да буду отворени од 6 часова ујутру. Објекти са баштом могу да раде до 23 часа уз максимално поштовање свих мера заштите.

Око специјал о коронавирусу

Епидемиолошка ситуација биће тема вечерашње емисије Око специјал у 20.05 на РТС 1. Гости ће бити чланови Кризног штаба за борбу против коронавируса: епидемиолог др Предраг Кон и имунолог др Срђа Јанковић.

Од дописника РТС-а сазнаћемо више о ситуацији у Новом Пазару, али и Словенији, Хрватској, Италији и посебно у САД, где се ових дана такође бележи велики број заражених.

Двоје новооболелих у Браничевском и 14 у Подунавском округу

Према најновијим подацима пожаревачког Завода за јавно здравље, у последња 24 сата у Браничевском округу потврђено је двоје новооболелих од ковида 19, док је у Подунавском округу короном инфицирано још 14 особа.

Лончар: Крајњи тренутак да се уозбиљимо

Златибор Лончар: "Немамо места колико би требало за Београд, јер је Београд у ситуацији у каквој се налази. Остали део Србије преузима то. Мислим да нико од грађана не жели да буде позитиван па да иде у неку другу болницу да лежи или у привремене болнице. Ово је крајњи тренутак да се уозбиљимо и урадимо оно што је до нас. Нема разлога да ширимо причу без икакве поенте."

Болнички капацитети пренапрегнути

"Болнички капацитети су аполутно пренапрегнути. Данас смо донели одлуку о грађењу нових болница да бисмо се спремили за јесен. Засад отварамо привремене болнице где год је критична ситуација, и гледамо где можемо да разводимо кисеоник", рекла је премијерка Брнабић.

Златибор Лончар: "Из Београда у току ноћи део пацијената отишао у Пожаревац, Смедерево и Младеновац. Апелујем на све да не долазимо у ту ситуацију. Ово докле смо дошли је директно пропорционално нашем понашању и томе што нисмо применили навике. Надам се да је ово моменат када ће грађани схватити да је коронавирус ту са нама и да морамо да променимо навике. А крајње је једноставно."

Саучешће породицама преминулих

"Пратићемо у наредних неколико дана ситуацију и реаговати адекватно. С обзиром на то да имамо чак 18 преминулих у последња 24 сата, желим у своје име и у име Владе да узразим саучешће свима који су изгубили најдраже у овој борби", рекла је Брнабићева.

Упозорила је да ће бити све више људи који умиру и од других болести и да то неће моћи да се лечи.

"Успела су само најдисциплинованија друштва"

"Ја верујем да ми можемо сви заједно да доведемо ове бројеве под контролу без потпуне забране кретања. Али, ако не будемо видели да мере које смо доносили пре десет дана заиста крену да дају резултате... Видећемо шта нас чека због окупљања и протеста", рекла је прмијерка.

Навела је да за окупљања и протесте има времена, али да за борбу против коронавируса нема више времена. Апеловала је да се носе маске, да се држи дистанца и да људи буду максимално дисциплиновани, јер како је рекла, у борби су успешна само најдисциплинованија друштва, а остали уводе најрестриктивније мере.

Брнабић: Нећемо презати од било каквих мера

Ана Брнабић: "Нећемо презати од било каквих рестриктивних мера да бисмо сачували здравље и животе људи. Моје мишљење је да је најефикаснија мера увођење ванредног стања и забрана кретања макар викендима. Али се трудимо да овај пут имамо другачији приступ, јер је ово борба која ће трајати дуго. Борба у којој учествује цело друштво."

Чак 18 преминулих од коронавируса, 386 новозаражених

У протекла 24 часа, чак 18 особа је преминуло од последица коронавируса у Србији, саопштила је премијерка Ана Брнабић. На респираторима је 130 особа. Забележено је 386 нових случајева од 8.646 тестираних.

Конференција за медије у Влади Србије у 15.15

Председница Владе Ана Брнабић обратиће се јавности у 15.15 на конференцији за медије поводом ширења коронавируса. Очекује се да ће саопштити нове податке. Пренос конференције на РТС 1.

У Регионалном ковид центру у Новом Пазару, за 24 сата умрло је 10 пацијената.

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић изјавио је да је од почетка епидемије јучерашњи дан био најгори у Војводини, кад је реч о броју новозаражених и умрлих од ковида 19.

"Од последњег пресека јуче у 15 сати до сада у Војводини је од ковида умрло четворо људи, што је највећи број умрлих у једном дану од почетка епидемије", рекао је раније данас Гојковић новинарима у Београду.

Кризни штаб за сузбијање епидемије коронавируса од понедељка ће се поново свакодневно обраћати јавности, у 15 сати.

Директор Ургентног центра Марко Ерцеговац рекао је за РТС да та установа збрињава и хитне ковид пацијенте када нема времена за чекање.