Колико се људи тестира на лични захтев

Тестирање грађана на лични захтев на коронавирус отпочело је по одлуци Кризног штаба Владе Србије, а интересовање је, према речима в.д. директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", Верице Јовановић, велико и дневно се, како каже, обави тестирање више од 100 људи.

Докторка Јовановић каже да је тестирање на лични захтев омогућило да се без посебних и компликованих процедура, узимањем бриса носа и грла, обави преглед после којег се у року од 24 до 48 часова добија резултат, неопходан за путнике у међународном саобраћају.

Јовановићева је грађанима препоручила да се детаљно информишу пре него крену на пут о правилима која постављају државе у окружењу, као и у ЕУ.

"Тестирање се обавља по јединственој цени од 6.000 динара, како у Институту за јавно здравље Србије, тако и у свим осталим заводима за јавно здравље и домовима здравља. Нема никаквих додатних трошкова", објаснила је Јовановићева за Танјуг .

Према њеним речима, уплата се обавља преко јединственог жиро-рачуна који се налази на сајту портала ковид-19 Владе Србије и где је такође објашњено на који начин треба извршити уплату.

"Са том потврдом се дође у здравствену установу где се обави тестирање. Узимање бриса траје минут-два, а целокупна процедура, не дуже од пет минута. Остављају се лични подаци о особи која захтева тестирање и у року од 24 до 48 сати се добија резултат", рекла је Јовановићева.

Према њеним речима, процедура се одвија брзо, а у Институту "Батут" формиране су две амбуланте и у свакој од њих раде по два санитарна инжењера који узимају брисеве, неопходне податке и ту се такође, каже, попуњава и један упитник.

"Подаци о сваком лицу које обави тестирање улазе у базу ковид 19 која нам је неопходна за епидемилолошко праћење ситуације на територији наше земље", додала је она.

Јовановићева каже да се грађани могу јавити и за бесплатно тестирање уколико имају симптоме или знаке респираторне инфекције која може бити повезана са ковидом 19.

"Временски период издавања резултата је исти и систем здравствене заштите и наша држава су спремни да у складу са индикацијама омогуће тестирање за све случајеве који су суспектни", истакла је Јовановићева.