За улазак у Србију од данас без теста на коронавирус и самоизолације

Свима који улазе на територију Србије више није неопходан негативан тест на коронавирус, нити дозвола комисије. Ту одлуку усвојила је Влада Србије на препоруку Кризног штаба. Свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења.

Од данас, за улазак у Србију, ни нашим ни страним држављанима није потребан негативан пи-си-ар тест, и није обавезна самоизолација од 14 дана.

Репортер РТС-а јавља да је на граничном прелазу Хоргош веома мали број путника на улазу у земљу, тек по који аутомобил.

Процедура је таква да нема више посебних одобрења за улазак. Санитарни инспектор више не исписује решења, већ путници као и раније долазе до кућице за пасошку и царинску контролу. Ту им се уручује здравствено упозорење у коме пише да уколико су били у контакту са зараженим од ковида 19 или су били у страним болницама где су били у контакту са зараженима, да у наредних 14 дана смање контакте у домаћинствима и на јавним местима и да се, ако осете неки од симптома, јаве дежурном епидемиологу.

На упозорењу је и списак завода за јавно здравље у Србији. 

За сада не могу сви да уђу у Мађарску, нема туристичких путовања у ту државу, она се придржава онога што је прописала ЕУ.

Наши и мађарски грађани који живе до 50 километара од границе у пограничном појасу могу да, у скалду са споразумом Владе Србије и Мађарске, несметано прелазе границу.

Мађарска је обезбедила свакодневи транзитни коридор према западноевропским земљама. Сваког дана само на прелазу Хоргош, односно Реске може се ући у Мађарску за све оне који су у транзиту од 10 до 22 сата. Сви они који пролазе кроз ту државу морају имати папире којима доказују да раде у тим земљама.

Јуче је на састанку кризног штаба у Мађарској речено да ће се та земља придржавати онога што буде заједнички став ЕУ о отварању граница.

Упуства за улазак у Бугарску током дана 

Од поноћи је отворена граница између Србије и Бугарске.

Већ има неколико аутомобила који су из правца Бугарске ушли у Србију. Царина и полиција деле упутства за хигијенско-здравствене мере које је неопходно применити при уласку у Србију.

Сви они који улазе у Бугарску та упутства би требало да добију током дана.

Гранични прелаз Градина је један од најфреквентнијих.

Изолација свим људима који су до сада ушли у нашу земљу, а која им је одређена на 14 дана, јер нису имали негативан налаз теста, од данас се прекида.

Тестирање на лични захтев коштаће 6.000 динара на територији целе Републике Србије, док ће за студенте и малолетне особе тестирање и даље бити бесплатно, наведено је у саопштењу.

Свим особама које улазе на територију Србије биће уручивана здравствена упозорења у којима се наводи да улазе на територију на којој вирус још циркулише, као и начини превенције инфекције.

Летови са нишког аеродрома 

Од данас ће бити успостављени летови са нишког аеродрома "Константин Велики". Тај аеродром није радио од 18. марта. 

Мађарска компанија "Виз ер" први лет је планирала за Дортмунд. Са нишког аеродрома и "Ер Србија" и "Рајан ер" ускоро планирају обнављање летова.

"Ер Србија" је обновила комерцијални путнички саобраћај. Први путници су отишли за Цирих и Франкфурт.

Током пута сви путници све време морају да носе маске, а добродошла је и додатна заштитна опрема - визири и рукавице.

Јовановић: Враћамо се на хигијенске мере

Верица Јовановић, директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут", рекла је за РТС да одлуком Владе престају да важе мере кућне изолације и друге прописане мере за све грађане који улазе у земљу.

"Подела упозорења на граничним прелазима се уручује, враћамо се на хигијенске мере које ћемо примењивати у односу на лични и радни ниво. Ако се примети било какав симптом која може бити доведен у вези са коронавирусом, здравствене установе су на располагању", навела је Јовановићева.

Поновила је да је важно што чешће прати руке, подсетити себе свакодневно да је вирус присутан, проветравати просторије, дезинфиковати простор у ком се ради.

"Препоручила бих да се људи, уколико постоји било који симптом, јаве лекару, ковид јединице ће остати. Мере које се уводе су адекватне и примерене за фазу епидемије у којој се налазимо", навела је директорка "Батута".

Контрола ризика се проводи, према њеним речима, и администритивним и личним мерама.

Пацијенти који буду имали коронавирус, биће хоспитализовани, а њихови контакти праћени, рекла је Јовановићева.