Северна Митровица и Звечан под карантином

Кризни штабови Северне Митровице и Звечана одлучили су да прогласе те две општине територијама које су под карантином.

Олука о увођењу карантина ступила је на снагу данас, у 18 часова, саопштио је градоначелник Северне Митровице Горан Ракић који је потписао одлуку.

Како се напомиње у саопштењу, увођење карантина значи да ниједан грађанин не може напустити или ући у то подручје, осим у случају медицинске потребе, производње, продаје и снабдевања најосновнији намирницама.

Карантин је, како је рекао Ракић, уведен на основу предлога епидемиолога, надлежних здравствених институција, Института за јавно здравље и министарства здравља, а због појаве нових случајева инфицираних коронавирусом.

Ракић је навео да је омогућено слободно кретање руководству и основном административном особљу из сектора као што су здравство, безбедност и администрација Општине, и Кризни штаб са потребним службама.

Како је додао, омогућено је слободно кретање за економске оператере у сврху осигурања ланца снабдевања основним средствима грађана и институција.

Ракић је рекао да ће особе за које се потврди да су позитивне на коронавирус бити упућиване у привремени смештај, односно Студентски центар у Северној Митровици, док ће се за специфичне случајеве предузети додатне мере.

"Почело свеобухватно тестирање"

Александар Антонијевић, епидемиолог, навео је да се данас шаље укупно 130 узорака на тестирање.

"Тако да смо кренули са свеообухватом становништва, контакта, свих са симптомима да се јаве Дому здравља, да што више људи обухватимо и покријемо што већи број становника", каже Антонијевић.

Даница Радомировић, начелник Одељења инфектологије болнице у Митровици, наводи да тренутно имају три пацијента која су хоспитализована са нешто лакшом клиничком сликом. 

"Нажалост, два пацијента су због тежине клиничке слике, због погоршања данас пребачена за Ниш. За сада су ово лакши пацијенти и надамо се да ће тако и остати", каже Радомировићева.

У случају да се ситуација погорша, у болници у Митровици припремају сва одељења за прихват оболелих. Припремају се и објекти ван болничког центра.

Миљана Николић, директор Дома здравља, истиче да су предузели све неопходне мере

"Тако да смо припремили конкретно то место где ће бити смештени пацијенти који су позитивни без симптоматологије, то је управо Студентски центар и на томе радимо активно", напомиње Николићева.

На читавом Косову и Метохији од 17 часова на снази је забрана кретања.

У северном делу Косовске Митровице радним данима продавнице раде до 15, а сутра ће до 13 часова, а онда тек у понедељак ујутру. На КиМ су заражене 144 особе, међу којима су две преминуле.

У срединама настањеним Србима 18 је заражених, највише са севера Косова, одакле је и једна преминула особа. Северна Митровица је жариште вируса.