Повратак заглављених путника на аеродромима, ко има предност

Авион из Истанбула слетео је на аеродром "Никола Тесла", са путницима из разних делова света. Међу њима, био је и прослављени кошаркашки тренер Фенербахчеа Жељко Обрадовић. Влада Србије обезбедила је још један авион "Ер Србије", који је по наше држављане одлетео за Ларнаку и Солун. Група од 200 наших држављана из Љубљане, уз пратњу полиције, кренула је ка Београду.

Више од 170 држављана Србије са овог лета, иде у обавезну самоизолацију на 28 дана. Међу њима је и Драго Поповић.

"Из Танзаније долазим, али сам чекао у Истанбулу четири-пет дана", каже Поповић.

Други путник који је чекао шест дана, каже да им је било добро, јер су били у хотелу.

"Ја сам у Дому била нисам толико дуго чекала лет, нисам била на аеродрому као неки, али било је јако битно тамо неће бити предавања, али смо остали сами и било је корисно да дођемо", истакла је путница.

Биће корисно и за оне који чекају у Ларнаки на Кипру и Солуну у Грчкој. По њих је авион већ полетео и очекује се да у Србији буду после поноћи. Још авиона за евакуацију, најављује и шеф дипломатије.

"Донета је одлука да два пута дневно авиони Ер Србије иду у евакуацију наших држављана којих има у већем броју на аеродромима у иностранству", рекао је Ивица Дачић.

Приоритет међу онима који су остали заглављени на аеродромима су ученици, студенти, особе које су се у иностранству налазиле на лечењу и они на службеном путу, док су туристи на неким другим местима и "морају да имају разумевања".

Кренуло је "отчепљење" проблема са држављанима Србије на аустријско-мађарској граници и моћи ће да дође два пута по 200 људи.

Авион "Ер Србије" јутрос је одлетео за Истанбул и у Турску је превезао 150 њихових грађана, који су хтели да се врате у своју земљу, а довезао је држављане Србије који су се тамо налазили. За четвртак је најављен лет "Ер Србије" за Лондон.