Elijud Kipčoge i Dalila Muhamad najbolji atletičari godine

Kenijski maratonac Elijud Kipčoge i američka preponašica Dalila Muhamad proglašeni su za najbolje atletičare u 2019. godini, na gala večeri u Monte Karlu.

"Kralj maratona", Kenijac Elijud Kipčoge, proglašen je za najboljeg atletičara godine, dok je ukonkurenciji dama laskavu titulu ponela Amerikanka Dalila Muhamad.

Kipčoge je titulu poneo u konkurenciji Amerikanaca Sema Kendriksa i Sema Lajlsa, Džošue Čeptegeija iz Ugande i Norvežanina Karsetena Varholma.

Kenijac je ove godine postao prvi maratonac u istoriji koji je 42 kilometra istrčao za manje od dva sata, iako njegovo vreme nije priznato kao zvanični rekord zbog nešto izmenjenih pravila na takmičenju u Austriji.

Ipak, Kipčoge je nadimak dobio po tome što je pobedio u 12 od 13 maratona koje je trčao, uz to ima zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Riju.

U konkurenciji dama Dalila Muhamad ponela je priznanje, pošto je u 2019. godini dva puta obarala svetski rekord, a osvojila je i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Dohi, u disciplini 400 metara sa preponama.

Braima Sunkar Dabo dobio je nagradu za fer-plej, Ukrajinka Jaroslava Mahučik je ženska zvezda u usponu, dok je isto priznanje u konkurenciji atletičara pripalo Etiopljaninu Salomonu Baregi.

broj komentara 0 pošalji komentar