Potvrđen doping u američkoj atletici, suspendovan "Najkijev" trener

Američka atletika dugo je bila pod tamnim oblakom sumnje o sistematskom dopingu, a nakon skandala u kojem je razotkriven jedan od najpoznatijih trenera, ovaj sport u Sjedinjenim Američkim Državama je snažno uzdrman. U celu priču uključena je i kompanija "Najki", čiji atletski program je vodio ozloglašeni Alberto Salazar.

Direktor Američke antidoping agencije (Usada) Trevis Tajgart izneo je šokantne tvrdnje o Salazaru, za koga je naveo da je "koristio sportiste kao laboratorijske životinje".

Usada je na četiri godine suspendovala Salazara, bivšeg trenera olimpijskog šampiona Moa Faraha, zbog malverzacija u vezi sa dopingom i oduzela mu akreditaciju za Svetsko prvenstvo u Dohi.

"Sportisti nisu imali pojma. Morate shvatiti da oni nisu imali ideju šta se sa njima dešava, šta su dobijali i kolike doze. Jednoj sportistkinji su davali lek protiv tumora na materici iako nije imala tu bolest. Lagali su sportiste i koristili ih za eksperimente", rekao je Tajgart i objasnio kako je sistem funkcionisao:

"Jednostavno bi im bilo rečeno da odu kod doktora, da moraju da ih slušaju i veruju im."

Ova organizacija saopštila je je Salazar kažnjen zbog organizovanja i podstrekivanja na uzimanje zabranjenih supstanci kao šef kampa u kojem su se pripremali američki atletičari. Taj kamp nosio je naziv "Projekat Oregon" i bio je sponzorisan od giganta sportske opreme – kompanije "Najki".

Istraga Američke antidoping agencije trajala je četiri godine, a sudski proces bez prisustva javnosti završen je nakon dve.

Tajgart je otkrio da je 10 sportista iz "Projekta Oregon" pomoglo ovoj organizaciji da se razotkrije veliki sistem koji je funkcionisao godinama. Niko od njih nije optužen jer nisu znali o meču se radi, zaključak je slučaja predstavljenog na 134 strane.

"Svi su nam dostavili medicinske izveštaje. Otkrili smo da su lažirani i da su dodate neistinite informacije od trenutka kada smo ih tražili", dodao je Tajgart.

Salazar je rekao da je šokiran ishodom i da će se žaliti.

"Moji atletičari i ja smo doživeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od Usade. 'Projekat Oregon' nikada nije i nikada neće dozvoliti doping. Žaliću se i truditi da ovaj nepošten i dugačak proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit", rekao je 61-godišnjak.

Doktor Džefri Braun, endokrinolog koji je lečio brojne Salazarove atletičare, zaradio je istu suspenziju u trajanju od četiri godine. Braun je takođe na platnom spisku "Najkija".

Nezavisna komisija ustanovila je da su Salazar i Braun posedovali i trgovali zabranjenim susptancama i primenjivali ili pokušali da primenjuju zabranjeni metod na više atletičara. Salazar je pokušao neovlašćeno da utiče na proces doping kontrole.

"Oni su delili informacije sa ciljem da poboljšaju nastupe sportista medicinskom intervencijom, sa posebnim interesovanjem na uvećanje nivoa testosterona", navodi se u saopštenju.

Usada je pohvalila atletičare koji su imali hrabrosti da otkriju istinu.

Britanski atletičar Mo Salah je u oktobru 2017. godine prekinuo saradnju sa Salazarom, ali je negirao da ta odluka ima veze sa tvrdnjama o dopingu.

Tokom učešća u "Projektu Oregon", Farah je osvojio šest svetskih titula i četiri olimpijska zlata na 5.000 i 10.000 metara.

Dvojica učesnika ovog programa osvojila su zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Dohi, jedan od njih je Donavan Brejzer, koji je u utorak trijumfovao u trci na 800 metara i postavio novi rekord planetarnih šampionata.

Oglasio se i "Najki", blago podržavši Salazara, saopštenjem da kazna Usada "nema nikakve veze sa davanjem zabranjenih supstanci bilo kom članu 'Projekta Oregon".

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 03. okt 2019, 12:03) - Joe [neregistrovani]

Rusofobija Amerikanaca

Ipak je to pre svega hajka protiv Rusije, a onda sve ostalo!

P.S. Kada ce olimpijska reprezentacija SAD u kosarci na doping kontrolu?

(četvrtak, 03. okt 2019, 10:12) - anonymous [neregistrovani]

USADA

Samo sto je, za razliku od Rusa, ovo razotkrila Americka antidoping agencija na celu sa Travisom Tajgartom, koji je takodje razotkrio i Lansa Armstronga. Ruska akti doping agencija je pokusala da prikrije dopingovanje, pa je zato bila i kaznjena.

(četvrtak, 03. okt 2019, 10:03) - anonymous [neregistrovani]

Svi dopingovani

Svi američki sportisti su, neko manje neko više, dopingovani, još od vremena hladnog reata. Radi prestiža. Problem je što je teško dokazati jer su američke laboratorije po svom napredku ispred ostalih svetskih pa i WADY. Dokazati doping američkih sportista je samo ako neko toliko nadrlja pa ispriča i dokumentuje svoj zdravstveni karton. No to je teško jer službe za čuvanje ugleda amerike to brzo novcem zataškaju. Znači problem je u novcu jer se tamo sve radi za novac. Bez griže savesti.

(četvrtak, 03. okt 2019, 09:44) - anonymous [neregistrovani]

Обитаоница неморала

Сада Руси могу да очекују нове казне и одузимања медаља због допинга америчких атлетичара, гимнастичара, кошаркаша, пливача,...

(četvrtak, 03. okt 2019, 09:13) - Svensson [neregistrovani]

Sankcije...

Snankcije USA na isti nivo kao što su oni dali Rusiji i drugima ni manje ni više a i bez njihove zastave onima koji mogu da se takmiče. Po pravilima ljudskih prava i demokratija prava..

(četvrtak, 03. okt 2019, 09:04) - anonymous [neregistrovani]

да да

Читав амерички врхунски спорт је препун дрогирања. Питање је само да ли су те супстанце дозвољене или нису.