Nije istrčao najbolje vreme, ali je osvojio srca sportske javnosti....

Braimi Sunkar Dabo, atletičar iz Gvineje Bisao, oduševio je sportsku javnost potezom na Svetskom prvenstvu u Dohi. Momak koji se takmičio u kvalifikacijama trke na 5.000 metara, žrtvovao je plasman u finale, kako bi pomogao kolegi koji je bio u velikim bolovima.

Džonatan Bazbi iz Arube nije bio u stanju da samostalno završi trku zbog grčeva koje je osećao, pa mu je Dabo prišao i neko vreme ga vukao, kako bi obojica završili trku.

U Dohi vladaju velike vrućine, zbog čega se učesnici Svetskog prvenstva muče na sportskim borilištima, a momak iz Gvineje Bisao nije razmišljao o plasmanu, već samo da pomogne Bazbiju.

Oni su trku završili sa skoro pet minuta zakašnjenja za pobednikom Selemonom Baregom iz Etiopije, ali su dobili veliki aplauz na stadionu "Kalifa", na kome su celog dana radili rashladni uređaji kako bi se atletičarima olakšalo takmičenje.

"Svaki sportista bi u toj situaciji uradio isto. To je normalno, pomoći nekome iz druge zemlje. Zahvalio mi je", rekao je Dabo nakon trke.

On i nije imao aspiracija da nastupi u finalu, već da samo istrči najbolje vreme, pošto je poput Bazbija, na planetarni šampionat došao zahvaljujući specijalnoj pozivnici organizatora.

Bazbi i Dabo su jedini predstavnici svojih zemalja, dobili su šansu da nastupe zahvaljujući pozivnicama koje dozvoljavaju zemljama bez jakog trkačkog programa da pošalju po jednog sportistu na takmičenje, čak iako ne ispunjava kvalifikacione standarde.

Svetsko prvenstvo u Dohi na programu je od 27. septembra do 6. oktobra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 28. sep 2019, 13:54) - Ljubiša [neregistrovani]

Bravo ljudino

Živa legenda

(subota, 28. sep 2019, 12:45) - anonymous [neregistrovani]

Covek

Otvorio je sebi vrata sirom planete.

(subota, 28. sep 2019, 10:06) - anonymous [neregistrovani]

*

Divno!!! Treba dobiti medalju za ljudskost ❤