Čitaj mi!

Košarkašice Srbije na Evropskom prvenstvu u Grupi D sa Turskom, Slovačkom i Mađarskom

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije igraće u grupi D Evropskog prvenstva u Sloveniji i Izraelu, gde će joj protivnici biti Turska, Slovačka i Mađarska.

Domaćini Evropskog prvenstva imali su pravo da izaberu po jednu partnersku reprezentaciju koja će se takmičiti u grupi u njihovoj zemlji. Slovenija je izabrala Srbiju, pa će najbolje srpske košarkašice igrati u Ljubljani, u dvorani "Stožice".

U Grupi D košarkašicama Srbije rivali će biti selekcije Turske, Mađarske i Slovačke. 

U Grupi A su Crna Gora, Letonija, Španija i Grčka, u Grupi B su Belgija, Češka, Italija i Izrael, dok su u Grupi C Nemačka, Velika Britanija, Slovenija i Francuska.

Evropsko prvenstvo za košarkašice biće odigrano od 15. do 25. juna.

Sistem takmičenja će biti isti kao i prethodnih godina. U grupi igra svako sa svakim, a samo prvoplasirane ekipe direktno će u četvrtfinale posle tri odigrana meča. Drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije u grupama igraće jedan kvalifikacioni meč za mesto u četvrtfinalu. 

Srbija je do zlata na prvenstvima Evrope stizala 2015. i 2021. godine, dok je 2019. godine osvojila bronzanu medalju.

Marina Maljković: Nema lakih protivnika i grupa 

Selektorka reprezentacije Srbije Marina Maljković o rezultatima žreba kaže da na velikim takmičenjima poput Evropskog prvenstva nema lakih protivnika i lakih grupa.

"Uvek sam se trudila da istu pažnju posvetim svakom rivalu, bilo da on dolazi iz drugog, trećeg ili četvrtog šešira. Mi smo plan naših priprema sastavili davno, pre poslednje utakmice kvalifikacija, kada smo ga samo potvrdili. Na prvenstvo putujemo kao branioci šampionskog trona, što nikako ne treba da predstavlja pritisak na ovu novu generaciju, već samo kao motivacija i stimulacija da se ostvari što bolji rezultat", rekla je Maljkovićeva za sajt KSS-a.

Naglasila je da da želi da izrazi veliko zadovoljstvo što je slovenačka federacija odabrala baš Srbiju za partnera i dala mogućnost srpskim košarkašicama da igraju u Ljubljani.

"Sigurna sam da će se potruditi da se osećamo kao kod svoje kuće, kao i da ćemo imati veliki podršku sa tribina" rekla je selektorka Marina Maljković.