Vozači formule i njihovi timovi protiv rasizma

Posle odlaganja, mnogo imena i problema izazvanoh pandemijom koronavirusa trkom za Veliku nagradu Austrije startovala je nova sezona Formule 1. Pred sam start trke vozači i njihovi timovi su simbolično obeležili kleknuvši u znak podrške brbi za rasnu jednakost.

Udruženje vozača je pred jučerašnju trku za pol pozicije saopštilo da "svih 20 vozača stoje ujedinjeni sa timovima protiv rasizma i predrasuda, istovremeno prihvatajući načela različitosti, jednakosti i inkluzije i podržavajući opredeljenje Formule 1 u tome".

Slike sa starta današnje trke su odmah obišle svet ali su se u medijima i na druptvenim mrežama pojavili i komentart da nisu svi učenici klekli iako su svi nosiji majice sa sloganima podrške.

Uprkos zlonamernim komentarima, takvo ponašanje vozača i njihovih timova potvrđuje navode njihovog udruženja da prihvataju načela različitosti.

Poput mnogih drugih vozača, to je svojim objavom na društvenim mrežama potvrdio i Šarl Lekler, vozač Ferarija koji je danas bio drugoplasiran na trci.

"Verujem da je naše svakodnevno ponašanje važnije od formalnog gesta koji bi se u pojedinim zemljama mogao shvatiti kao kontroverzan. Neću spustiti koleno na zemlju, ali to nikako ne znači da sam manje od ostalih posvećen borbi protiv rasizma", naisao je Lekler, vozač Ferarija, na svom tviter nalogu.

U današnjoj trci za Beliku nagradu Austrije prvi je bio Valteri Botas vozač Mercedesa, drugi je bio Šarl Lekler iz tima Ferarija, a treće mesto je osvojio vozač Meklarena Lando Noris.