Start F1 možda u julu i bez gledalaca

Izvršni direktor Formule 1 Ros Bron izjavio je da bi sezona mogla da počne u julu, ali bez prisustva publike. On je istakao da je jedan od najvećih problema putovanje i dodao da bi prvi put u istoriji neka trka Formule 1 mogla biti vožena bez gledalaca.

"Ako bismo startovali u julu, mogli bismo da imamo sezonu sa 19 trka. To ne bi bilo lako. Tri trke, pa slobodan vikend, tri trke pa opet slobodan vikend. Razmatramo sve mogućnosti i logistiku", rekao je Bron za Skaj sport.

On je istakao da je jedan od najvećih problema putovanje i dodao da bi prvi put u istoriji neka trka Formule 1 mogla biti vožena bez gledalaca.

"Start u Evropi bio bi poželjan, ali to bi bio događaj zatvorenog tipa. To nije najbolje rešenje, ali mislim da je bolje nego da uopšte nema trka. Moramo imati na umu da milioni ljudi koji prate sport sede kod kuće. Nema smisla počinjati i i ponovo se zaustaviti na neko vreme".

Bron je objasnio da bi postojalo zatvoreno okruženje u kojem ekipe dolaze čarterima, posle čega bi bio organizovan prevoz do trkališta, gde bi svi bili testirani na korona virus, gde bi bilo utvrđeno da nema rizika.

Sezona u Formuli 1 trebalo je da počne 15. marta trkom za Veliku nagradu Australije, ali start je odložen zbog epidemije virusa Kovid 19.

Za sada je odloženo devet trka - u Australiji, Monaku, Bahreinu, Kini, Vijetnamu, Holandiji, Španiji, Azerbajdžanu i Kanadi, a prva naredna u kalendaru je trka za Veliku nagradu Francuske 28. juna.