Vreme za bajke

Popularna definicija kaže da je bajka najstarije usmeno predanje i da vuče poreklo od izraza bajati, mađijati, čarati. Obično je puna simbola, neobjašnjivih sila i natprirodnih ponašanja, sa tipskim likovima pobacanim duž osovine dobro-zlo i glavnim junakom koji na teži način ipak nekako stiže do hepienda. Nakon šest trka nove sezone koje su bile obojene isključivo srebrnom bojom, ljubiteljima neke druge farbe ostaje samo da veruju u bajke. Jedna bi mogla da izgleda baš ovako.

„Sezona 2019. nije odlučena. Da, Mercedes ima šest pobeda ali pred nama je još petnaest trka i sve je moguće. Pogotovo ukoliko znamo da Ferari ima moćniji motor od Srebrnih strela. Dokaz broj jedan: pobeda koja je izmakla Lekleru u Bahreinu, na stazi kojom dominiraju pravci. Dokaz broj dva: neshvatljiv poraz Skuderije u Azerbejdžanu kao posledica Šarlovog mladalačkog entuzijazma u drugom delu kvalifikacija. Dokaz broj tri: GPS podaci sa pravca bilo koje od prethodnih šest trka gde automobili sa Ferarijevim motorom dominiraju tablicama maksimalne brzine. Ako je već tako, i motor sa znakom propetog konjića zaista „šiša" onaj sa znakom trokrake zvezde, naredne tri trke, počevši od Kanade donose potpuni preokret u šampionat Formule 1.

Montreal, staza bez brzih krivina debelo favorizuje jake motore i predstavlja prvu priliku za poraz aktuelnih šampiona. Sledi Le Kastele, još jedna staza sa dugačkim pravcima (i visokom temperaturom) gde Ferari mora da preuzme ulogu favorita. Konačno, Red Bul ring je iz istih razloga u stvari Ferari ring, čime se kompletira triling koji će uznemiriti Totovu ekipu.

Slede doduše neki autodromi čije karakteristike ne favorizuju (samo) jak motor, ali nakon tri uzastopna poraza u Kanadi, Francuskoj i Austriji, Mercedes biva toliko uzdrman da tim iz Breklija počinje da pravi nekarakteristične greške dok novopronađeno samopouzdanje Skuderiju vodi pravo na čelo šampionata. Čiča miča i gotova priča."

Nazovite me skeptikom, ali kada se ovako stavi na papir ovo apeninsko bajanje mi ne deluje naročito verovatno. A nije ni neka priča - gde su aždaje (W10?) i princeze (SF90?), a gde zla maćeha (Hamilton?) i šarmantni princ (Fetel? Lekler? Stvarno?), čarobna ogledala, otrovne jabuke, ona cela plejada sporednih likova - životinje što govore, recimo - koji našem heroju pomažu kada mu je najteže.

Ne, čak i da je najgizdavija na svetu, takva bajka bi me ostavila ravnodušnim jer u bajke (više) ne verujem.

Mada...

Moj omiljeni film 21. veka je bez ikakve dileme Pijev život, između ostalog i zbog toga što me je u ozbiljnim godinama podsetio na snagu bajke u momentima kada ti život postavi naoko nemoguć izazov. Verovati u bajku umesto suočavanja sa surovom istinom tada prestane da biva izbor već postaje uslov preživljavanja. Potrebno je samo malo mašte i inicijalni impuls, neverovatni događaj koji daje nadu da ipak sve nije izgubljeno i da izlaz postoji.

Recimo Fetelova jučerašnja pol-pozicija?

Nekada davno, u dalekom kraljevstvu, šampionat Formule 1 počeo je loše po Skuderiju. Onda je došla trka u Kanadi...

broj komentara 0 pošalji komentar