Đerona: Nema lakih protivnika, ali idemo na Evropsko prvenstvo

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Toni Đerona veruje da će Orlovi uspeti da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2022. u Mađarskoj i Slovačkoj. Konstatovao je da nema lakih protivnika u našoj grupi, ali ih dobro poznajemo i zaslužujemo najbolji plasman.

Srbija je u utorak žrebom u Bratislavi dobila rivale u kvalifikacijama i u grupi 1 igraće protiv Francuske, Belgije i Grčke.

"I pre žreba rekao sam da je naš cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo 2022. i to se nije promenilo ni sada. U današnjem rukometu morate poštovati sve timove, nema lakih protivnika, ali Srbija zaslužuje da se nađe na tom takmičenju i siguran sam da će tamo i biti.", rekao je Đerona.

Španac se potom osvrnuo i na rivale u grupi, ukratko analizirao njihove trenutne situacije u timovima i konstatovao da će Orlovi spremno dočekati početak kvalifikacija.

"Svi ljubitelji rukometa u Srbiji znaju da je Francuska veliki tim i da će dve utakmice sa njom biti dobra prilika da vidimo na kom smo nivou. Kada se odmerite sa najboljima, shvatite gde ste u stvari. Moraćemo da odigramo perfektno kako bismo došli u šansu da ih pobedimo. Belgija je već bila protivnik u kvalifikacijama, naš tim je imao loš dan kod kuće, ali zato je odigrao odličnu utakmicu u gostima... U Grčkoj je rukomet u razvoju. Imaju dosta igrača u inostranstvu, ali i reprezentacija raste, naročito kada igra kod kuće, pred svojim navijačima. Pobedili su Severnu Makedoniju u oktobru 2018. i odigrali veoma dobar meč sa Islandom i remizirali u junu 2019. Očekujem da ćemo spremni dočekati kvalifikacije u novembru.", zaključio je Đerona.

Sličnog mišljenja o rivalima bio je i kapiten reprezentacije Nemanja Ilić.

"Dobili smo korektnu grupu. Imamo dobru šansu da se plasiramo na još jedno Evropsko prvenstvo. Sa Belgijancima smo u prethodnom ciklusu remizirali i zabeležili pobedu. Kvalitetniji smo, ali ne smemo se opustiti i misliti da će biti lako. O Francuzima ne bi trebalo trošiti reči. Svi znaju ko su i kako igraju, ali nisu nepobedivi. Sa Grčkom se nismo sastajali u prethodnom periodu, ali ni tu nema dileme. Kvalitetniji smo i očekujem sva četiri boda protiv njih.", jasan je kapiten nacionalnog tima, Nemanja Ilić.

Kvalifikacije startuju u novembru i trajaće do maja 2021. godine.