Redskinsi pod pritiskom - zahteva se promena imena

NFL ekipa Vašington redskins razmišlja o promeni imena, pod uticajem pritiska javnosti i sponzora. Navodi se da je sadašnje ime rasističko i da ne predstavlja na pravi način nativne amerikance.

Jedna od najstarijih i najuspešnijih NFL franšiza nalazi se pred velikom promenom, pošto sve veći pritisak vlada oko njenog imena.

Vašington redskinsi osnovani su 1932. godine u Bostonu, da bi se pet godina kasnije preselili u prestonicu SAD, Vašington.

Ime, logo, boje kluba i pesme navijača inspirisani su nativnim amerikancima, a kako prenose američki mediji, brojni stanovnici SAD, kao i veliki sponzori, nisu zadovoljni imenom kluba, kao i načinom na koji je predstavljen narod nativnih amerikanaca.

Jedan od najvećih inicijatora promene imena Redskinsa je kompanija FedEks, koja je imenski sponzor stadiona.

NFL liga i petostruki osvajač su u razgovorima oko promene imena, a navodi se da je više od 87 investitora i kompanija, među kojima su i Pepsi i Najki, najavili da će prestati sa poslovanjem, ukoliko se ime ne promeni.

Iako su vlasnici kluba prvobitno bili protiv promene imena, smatrajući da ono predstavlja "ponos, poštovanje i čast", očekuje se da tim iz Vašingtona promeni ime.