Представљен лого Светског првенства у ателетици у Београду

Атлетска стаза у бојама српске заставе и симболи Београда – тако изгледа лого Светског дворанског првенства у атлетици, које ће у марту 2022. године бити одржано у главном граду Србије.

Лого је свечано промовисан у Старом двору, чиме је званично почела промоција овог великог спортског догађаја на коме ће учествовати преко 3.000 такмичара из више од 200 земаља света.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић је рекао да је Србија земља спорта и да је то безброј пута доказала освајањем најсјајнијих светских одличја, враћањем наших спортиста на светски трон после више деценија и организовањем међународних такмичења у најзначајнијим спортовима.

"Огромно је задовољство да данас улазимо у маратонску трку организације Светског атлетског првенства, коју смо започели почетком године. Желимо да победимо, као и безброј пута до сада, и докажемо да је Србија и даље земља спорта, сјајних шампиона, домаћина и земља отвореног срца за све који желе да дођу", рекао је Удовичић.

Као бивши спортиста, навео је да је најлепши осећај такмичити се у својој земљи и остваривати највећа спортска достигнућа пред домаћом публиком и славити са својим народом.

"То је оно што желимо да омогућимо нашим атлетичарима, да у свом граду и земљи направе што боље резултате и да у овој маратонској трци, која се завршава 2022. године, имамо рекордан број наших такмичара, али и покажемо да смо спремни да по ко зна који пут оборимо рекорд када је реч и о организацији, очекивањима, стандарду", додао је Удовичић.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је рекао да је овај догађај за нас веома важан из више разлога, а први је то што је сваки спортски догађај уствари промоција тог спорта после чега имамо више деце која желе да се баве тим спортом.

Други разлог је то што сваки спортски догађај значи улагање у инфрастуктуру, пре свега спортску, а некада и туристичку што значи нове хотеле, рекао је Весић и додао је да овај догађај важан и због промоције Београда и развоја туризма.

"Ово је трећи најгледанији спортски догађај на свету и не треба да причамо о томе колико вреди то што ће Београд бити у директном преносу на свим светским телевизијама и колико би то коштало да платимо као рекламу", рекао је Весић.

Навео је да је Београд током Европског првенства у атлетици 2017. године посетило око 3.500 туриста, а да се очекује да ће их током Светског првенства у атлетици 2022. године сигурно бити два или три пута више.

"Они ту неће бити само за време такмичења, већ ће доћи који дан раније и остати који дан касније, а многи од њих ће поново доћи у Београд и на тај начин ћемо ми, као Град, зарадити, наши хотели и ресторани ће бити пуни", рекао је Весић.

Додао је да је сигуран да ћемо сви уживати у једном, како је истакао, врхунском спортском догађају.

Председник Атлетског савеза Србије Веселин Јевросимовић је рекао да од данас званично почиње промоција Светског дворанског првенства у ателетици током којег ће, истакао је, Београд бити центар света.

Додао је да ће лого који је данас промовисан бити истакнут на јавним местима не само у Београду, већ широм наше земље.

На конференцији се путем видео поруке обратио и председник Светске атлетске федерације Себастијан Коу који је рекао да је Светско првенство у атлетици један од највећих спортских догађаја у свету и навео да ће и он присуствовати догађају у Београду 2022. године.

Додао је да ће то бити прилика да се врати у Београд за који га, додао је, вежу дивна сећања.

Наредни промотивни догађај биће одржан 17. септембра на Тргу Републике, а у питању је бацачки митинг "ДОБАЦИ ДО...22" на коме ће бити олимпијски и светски шампиони у тој дисциплини.