Елијуд Кипчоге и Далила Мухамад најбољи атлетичари године

Кенијски маратонац Елијуд Кипчоге и америчка препонашица Далила Мухамад проглашени су за најбоље атлетичаре у 2019. години, на гала вечери у Монте Карлу.

"Краљ маратона", Кенијац Елијуд Кипчоге, проглашен је за најбољег атлетичара године, док је уконкуренцији дама ласкаву титулу понела Американка Далила Мухамад.

Кипчоге је титулу понео у конкуренцији Американаца Сема Кендрикса и Сема Лајлса, Џошуе Чептегеија из Уганде и Норвежанина Карсетена Вархолма.

Кенијац је ове године постао први маратонац у историји који је 42 километра истрчао за мање од два сата, иако његово време није признато као званични рекорд због нешто измењених правила на такмичењу у Аустрији.

Ипак, Кипчоге је надимак добио по томе што је победио у 12 од 13 маратона које је трчао, уз то има златну медаљу са Олимпијских игара у Рију.

У конкуренцији дама Далила Мухамад понела је признање, пошто је у 2019. години два пута обарала светски рекорд, а освојила је и златну медаљу на Светском првенству у Дохи, у дисциплини 400 метара са препонама.

Браима Сункар Дабо добио је награду за фер-плеј, Украјинка Јарослава Махучик је женска звезда у успону, док је исто признање у конкуренцији атлетичара припало Етиопљанину Саломону Бареги.

број коментара 0 Пошаљи коментар