Кипчоги је први човек који је истрчао маратон за мање од два сата!

Кенијац Елиуд Кипчоги постао је први човек који је истрчао маратон за мање од два сата, прешавши трасу дугу 42 километра за сат, 59 минута и 40 секунди. Међутим ово остварење неће бити признато као светски рекорд.

Маратон је трчан у Бечу, четири круга око парка "Пратер", у центру аустријске престонице.

Да ће резултат бити велики могло је да се претпостави на половини трке, коју је овај тридесетчетворогодишњи маратонац прешао за 59 минута и 35 секунди.

"Ја сам најсрећнији човек", рекао је Кипчоги након незваничног двочасовног маратона, додајући да се нада да ће инспирисати многе да схвате да човек нема лимите. 

Ипак, Кипчогијево достигнуће неће бити признато као званични светски рекорд.

Разлог је тај што маратон није организован као званично такмичење под окриљем Светске атлетске федерације (IAAF).

Уз то, њега је током трке пратио аутомобил подршке, који је емитовао ласерске зраке за означавање потребног пролазног времена, као и група од 30 тркача, што такође није дозвољено.

Подсетимо, Кипчоги је пре две године у Монци покушао да уради исто, али је "остао кратак" за 25 секунди, у трци коју је такође организовала компанија "Инеос".

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 13. окт 2019, 22:57) - anonymous [нерегистровани]

Lep inženjering

Da se razumemo, veliki uspeh, ali iza toga stoji ceo tim koji je podešavao sve. Prvo su uslovi trke bili odabrani perfektno, drugo postojala je zaštita od vetra, treće nosio je posebne Nike patike koje poboljšavaju učinak i do 5 posto, četvrto imao je vozilo koje je diktiralo tempo.
Ovo sve mora da se uzme u obzir kada se kaže da je istrčao maraton sa tim vremenom. Njegov uspeh je što je postigao odlično vreme ali za otimanje poslednjih nekoliko desetina sekundi ispod 2 sata, zadužena je ipak bila tehnologija.

(субота, 12. окт 2019, 11:11) - Grkinja [нерегистровани]

Bravo

Ma super! Bravo! Ja uvek podržavam Keniju kad je maraton i trčanje u pitanju:) naravno kad ne trči neki Grk:)

(субота, 12. окт 2019, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Zvanicni svetski rekord

I bez toga ostace zabelezen u istoriji.