Потврђен допинг у америчкој атлетици, суспендован "Најкијев" тренер

Америчка атлетика дуго је била под тамним облаком сумње о систематском допингу, а након скандала у којем је разоткривен један од најпознатијих тренера, овај спорт у Сједињеним Америчким Државама је снажно уздрман. У целу причу укључена је и компанија "Најки", чији атлетски програм је водио озлоглашени Алберто Салазар.

Директор Америчке антидопинг агенције (Усада) Тревис Тајгарт изнео је шокантне тврдње о Салазару, за кога је навео да је "користио спортисте као лабораторијске животиње".

Усада је на четири године суспендовала Салазара, бившег тренера олимпијског шампиона Моа Фараха, због малверзација у вези са допингом и одузела му акредитацију за Светско првенство у Дохи.

"Спортисти нису имали појма. Морате схватити да они нису имали идеју шта се са њима дешава, шта су добијали и колике дозе. Једној спортисткињи су давали лек против тумора на материци иако није имала ту болест. Лагали су спортисте и користили их за експерименте", рекао је Тајгарт и објаснио како је систем функционисао:

"Једноставно би им било речено да оду код доктора, да морају да их слушају и верују им."

Ова организација саопштила је је Салазар кажњен због организовања и подстрекивања на узимање забрањених супстанци као шеф кампа у којем су се припремали амерички атлетичари. Тај камп носио је назив "Пројекат Орегон" и био је спонзорисан од гиганта спортске опреме – компаније "Најки".

Истрага Америчке антидопинг агенције трајала је четири године, а судски процес без присуства јавности завршен је након две.

Тајгарт је открио да је 10 спортиста из "Пројекта Орегон" помогло овој организацији да се разоткрије велики систем који је функционисао годинама. Нико од њих није оптужен јер нису знали о мечу се ради, закључак је случаја представљеног на 134 стране.

"Сви су нам доставили медицинске извештаје. Открили смо да су лажирани и да су додате неистините информације од тренутка када смо их тражили", додао је Тајгарт.

Салазар је рекао да је шокиран исходом и да ће се жалити.

"Моји атлетичари и ја смо доживели неправедан, неетичан и врло штетан третман од Усаде. 'Пројекат Орегон' никада није и никада неће дозволити допинг. Жалићу се и трудити да овај непоштен и дугачак процес стигне до закључка за који ћу знати да је истинит", рекао је 61-годишњак.

Доктор Џефри Браун, ендокринолог који је лечио бројне Салазарове атлетичаре, зарадио је исту суспензију у трајању од четири године. Браун је такође на платном списку "Најкија".

Независна комисија установила је да су Салазар и Браун поседовали и трговали забрањеним сусптанцама и примењивали или покушали да примењују забрањени метод на више атлетичара. Салазар је покушао неовлашћено да утиче на процес допинг контроле.

"Они су делили информације са циљем да побољшају наступе спортиста медицинском интервенцијом, са посебним интересовањем на увећање нивоа тестостерона", наводи се у саопштењу.

Усада је похвалила атлетичаре који су имали храбрости да открију истину.

Британски атлетичар Мо Салах је у октобру 2017. године прекинуо сарадњу са Салазаром, али је негирао да та одлука има везе са тврдњама о допингу.

Током учешћа у "Пројекту Орегон", Фарах је освојио шест светских титула и четири олимпијска злата на 5.000 и 10.000 метара.

Двојица учесника овог програма освојила су златне медаље на Светском првенству у Дохи, један од њих је Донаван Брејзер, који је у уторак тријумфовао у трци на 800 метара и поставио нови рекорд планетарних шампионата.

Огласио се и "Најки", благо подржавши Салазара, саопштењем да казна Усада "нема никакве везе са давањем забрањених супстанци било ком члану 'Пројекта Орегон".

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. окт 2019, 12:03) - Joe [нерегистровани]

Rusofobija Amerikanaca

Ipak je to pre svega hajka protiv Rusije, a onda sve ostalo!

P.S. Kada ce olimpijska reprezentacija SAD u kosarci na doping kontrolu?

(четвртак, 03. окт 2019, 10:12) - anonymous [нерегистровани]

USADA

Samo sto je, za razliku od Rusa, ovo razotkrila Americka antidoping agencija na celu sa Travisom Tajgartom, koji je takodje razotkrio i Lansa Armstronga. Ruska akti doping agencija je pokusala da prikrije dopingovanje, pa je zato bila i kaznjena.

(четвртак, 03. окт 2019, 10:03) - anonymous [нерегистровани]

Svi dopingovani

Svi američki sportisti su, neko manje neko više, dopingovani, još od vremena hladnog reata. Radi prestiža. Problem je što je teško dokazati jer su američke laboratorije po svom napredku ispred ostalih svetskih pa i WADY. Dokazati doping američkih sportista je samo ako neko toliko nadrlja pa ispriča i dokumentuje svoj zdravstveni karton. No to je teško jer službe za čuvanje ugleda amerike to brzo novcem zataškaju. Znači problem je u novcu jer se tamo sve radi za novac. Bez griže savesti.

(четвртак, 03. окт 2019, 09:44) - anonymous [нерегистровани]

Обитаоница неморала

Сада Руси могу да очекују нове казне и одузимања медаља због допинга америчких атлетичара, гимнастичара, кошаркаша, пливача,...

(четвртак, 03. окт 2019, 09:13) - Svensson [нерегистровани]

Sankcije...

Snankcije USA na isti nivo kao što su oni dali Rusiji i drugima ni manje ni više a i bez njihove zastave onima koji mogu da se takmiče. Po pravilima ljudskih prava i demokratija prava..

(четвртак, 03. окт 2019, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

да да

Читав амерички врхунски спорт је препун дрогирања. Питање је само да ли су те супстанце дозвољене или нису.