Није истрчао најбоље време, али је освојио срца спортске јавности....

Браими Сункар Дабо, атлетичар из Гвинеје Бисао, одушевио је спортску јавност потезом на Светском првенству у Дохи. Момак који се такмичио у квалификацијама трке на 5.000 метара, жртвовао је пласман у финале, како би помогао колеги који је био у великим боловима.

Џонатан Базби из Арубе није био у стању да самостално заврши трку због грчева које је осећао, па му је Дабо пришао и неко време га вукао, како би обојица завршили трку.

У Дохи владају велике врућине, због чега се учесници Светског првенства муче на спортским борилиштима, а момак из Гвинеје Бисао није размишљао о пласману, већ само да помогне Базбију.

Они су трку завршили са скоро пет минута закашњења за победником Селемоном Барегом из Етиопије, али су добили велики аплауз на стадиону "Калифа", на коме су целог дана радили расхладни уређаји како би се атлетичарима олакшало такмичење.

"Сваки спортиста би у тој ситуацији урадио исто. То је нормално, помоћи некоме из друге земље. Захвалио ми је", рекао је Дабо након трке.

Он и није имао аспирација да наступи у финалу, већ да само истрчи најбоље време, пошто је попут Базбија, на планетарни шампионат дошао захваљујући специјалној позивници организатора.

Базби и Дабо су једини представници својих земаља, добили су шансу да наступе захваљујући позивницама које дозвољавају земљама без јаког тркачког програма да пошаљу по једног спортисту на такмичење, чак иако не испуњава квалификационе стандарде.

Светско првенство у Дохи на програму је од 27. септембра до 6. октобра.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 28. сеп 2019, 13:54) - Ljubiša [нерегистровани]

Bravo ljudino

Živa legenda

(субота, 28. сеп 2019, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Covek

Otvorio je sebi vrata sirom planete.

(субота, 28. сеп 2019, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

*

Divno!!! Treba dobiti medalju za ljudskost ❤