"Краљ" Џејмс неће да носи слоган уместо имена на дресу

Кошаркаш Лос Анђелес Лејкерса Леброн Џејмс изјавио је да неће искористити право да у наставку НБА сезоне у Орланду уместо свог имена на дресу носи поруку за социјалну равноправност и правду.

Џејмс и нејгови саиграчи из Лејкерса у четвртак стигли у спортски комплекс Дизниленд у Орланду, где ће крајем јула 22 екипе наставити прекинуту НБА сезону.

У суботу су одржали и први тренинг, уочи којег је "Краљ" одржао видео конференцију за медије.

"Не морам да имам нешто на леђима свог дреса како би људи схватилли моју мисију или знали за што се залажем и због чега сам овде", рекао је Џејмс.

Он је додао да подржава све оне који су одлучили да ставе једну од 29 порука које је НБА лига унапред одобрила: Мислим да је то сјајно, али подржавам и све оне који се нису за то одлучили".

Најјача кошаркашка лига је одобрила 29 слогана, односно натписа, међу којима су играчи могли одабрати један који ће носити на дресу уместо свог имена.

На списку су нашли: Black Lives Matter (Црни животи су важни), Say Their Names (Реци њихова имена), Vote (Гласај), I Can''t Breathe (Не могу да дишем), Justice (Правда), Peace (Мир), Equality (Једнакост), Freedom (Слобода), Enough (Доста), Power to the People (Моћ људима), Justice Now (Правда сада), Say Her Name (Реци њено име), Si Se Puede (Да, ти можеш), Liberation (Ослобођење), See Us (Видите нас), Hear Us (Чујте нас), Respect Us (Поштујте нас), Love Us (Волите нас), Listen (Слушај), Listen to Us (Слушајте нас), Stand Up (Успротиви се), Ally (Савезник), Anti-Racist (Антирасист), I Am A Man (Ја сам човек), Speak Up (Проговори), How Many More (Колико још),  Group Economics (Групна економија), Education Reform (Реформа образовања) и Mentor.

"То је нешто што једноставно не осликава моју мисију, не поклапа се са мојим циљевима. Волео бих да сам могао да бирам шта ћу да ставим на свој дрес. Имао сам неколико идеја, али нисам био део тог процеса, што је у реду. То ми не смета", закључио је Џејмс.