Читај ми!

Историја италијанског фудбала пише се у Ређо Емилији - први женски судија у Серији А

Марија Соле Фериери Капути биће прва жена која ће судити на утакмицама Серије А у Италији. Свој деби ће имати у недељу на утакмици између Сасуола и Салернитане.

Марија Соле Фериери Капути има две дипломе факултета, једну са Политичких наука и међународних односа у Пизи, а другу из социологе са Универзитета у Фиренци.

Њена интересовања су многобројна, она ради и на универзитету у Бергаму у центру за истраживања поштовања права у пословању, а захваљујући својој страсти ка фудбалу, 31-годишњакиња ући у историју као прва жена судија у Серији А.

Прве кораке у свету фудбала као судија направила је као врло млада у новембру 2015. године на утакмици Левито-Атлетико Сан Паоло.

Други велики корак ка Серији А учинила је у сезони 2021/2022 на утакмици Каљари-Ћитадела на којој је поништила три гола, а њена одлучност се допала онима који бирају судије.

На тај начин прескочила је хијерархију те је позвана да постане судија у Серији А.

Од недеље ће бити трећа жена судија у историји која суди у најјачих пет европских шампионата - пре ње су то учиниле само Бибијана Стајнхаус у Бундеслиги и Стефани Фрапарт у француској Лиги 1.