Нова ера у фудбалу – Острвљани забранили клинцима да ударају лопту главом

Фудбалски савези Енглеске, Шкотске и Северне Ирске забранили су основцима да током фудбалских тренинга ударају лопту главом, како би смањили могућност оболевања од неуродегенеративних болести.

Основци више неће смети да ударају фудбалску лопту главом на тренинзима, одлучили су фудбалски савези на Острву.

Таква одлука последица је студије која је показала да су неуродегенеративне болести три и по пута фаталније за бивше фудбалере него за њихове вршњаке који никада нису тренирали фудбал.

Острвски савези даље планирају да имплементирају нове прописе и за фудбалере узраста до 16 година, али сама правила на фудбалским утакмицама неће се мењати, пошто је констатовано да играчи у млађим категоријама ређе играју главном.

Нова правила сачињена су у сарадњи са Медицинским комитетом Уефе, који ће до краја године проследити своја упутства широм Европе.

Да ли је се ради само о мери заштите најмлађих фудбалера или ће нова правила имати утицај и на професионалце, сазнаћемо у годинама које долазе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 10:05) - Kablar [нерегистровани]

Prava odluka

Igranje fudbala je predvidjeno za noge,ne da se lopta udara glavom,zato se i naziva "nogomet", "fussball", "football", itd.pravilna i prava odluka.

(понедељак, 24. феб 2020, 17:06) - anonymous [нерегистровани]

...

Drago mi je ako se na neki način koči bolesno ludilo profesionalnog sporta. Nadam se da će i ostali slediti ovaj primer, tako redak i usamljen.