Читај ми!

"Забрана уласка рукометашима на КиМ брутално кршење споразума о слободи кретања"

Играчима и стручном штабу рукометног клуба Ариље забрањен је улазак на територију Косова и Метохије приликом одласка на утакмицу са Трепчом у Косовској Митровици. Чланови клуба задржани су на граничном прелазу Јариње, после чега им је речено да морају назад, а Канцеларија за Ким Владе Србије истакла је да је оваква одлука косовске полиције несхватљива и недопустива.

"Реч је о антицивилизацијском чину којим се уместо вредности спортског духа и фер-плеја, од стране Приштине намеће политика забрана и баријера", истакнуто је у саопштењу.

Рукометаши Ариља на Јарињу су задржани отприлике сат времена, после чега им је речено да неће моћи да уђу на територију Косова и Метохије, због чега је утакмица и одложена.

У саопштењу је наглашенода је апсурдно и потпуно нетачно образложење које је дато рукометашима из Ариља на административном прелазу – да ниједан спортиста из централне Србије не може ући на територију Kосова и Метохије уколико претходно о томе не затражи дозволу такозваног Министарства спорта у Приштини.

Канцеларија за КиМ упозорава да је по среди брутално кршење споразума о слободи кретања.

"Посебно истичемо да се нити једним јединим документом не предвиђа обавеза спортиста из централне Србије да шаљу било обавештења или траже дозволу Приштине за улазак на територију јужне покрајине и одигравање спортских мечева", наводи се у саопштењу.

Указује се и да се после забрана којима су били изложени новинари из централне Србије, поново блокаде постављају и спортској омладини.

"Шта још треба да се деси да међународна заједница коначно реагује и осигура поштовање постигнутих споразума, чији је гарант и санкционише Приштину због једностраних и по дијалог штетних потеза?", пита се Канцеларија за КиМ.

Што се саме утакмице тиче, она ће можда бити решена за "зеленим столом".

"Очекујемо одлуку Рукометног Савеза Централне Србије о одигравању ове утакмице на неутралном терену или регистровање слузбеним резултатом", истичу из Ариља.