Спортисти у време короне - Како "преживети" без такмичења?

Живот са коронавирусом постао је својеврсни психички тест издржљивости за спортисте, који су прво морали да се навикну на другачији режим тренинга, а сада и да се "помире са чињеницом" да су нека велика такмичења, попут Олимпијских игара, отказана или одложена, каже спортски психолог Маријана Младеновић.

И док су се колективни спортови попут фудбала, на неки начин вратили, у другачијим околностима, без публике, па су спортисти у "нормалном режиму" тренинга и такмичења, у појединачним спортовима је пауза.

Многи српски олимпијци, велики адути за медаљу у Токију, попут Иване Шпановић, Милице Мандић, Тијане Богдановић, Зоране Аруновић, Андрее Арсовић, остали су без такмичења и форму одржавају само кроз тренинге.

"Ако се позовемо на тренерску поделу на оне који воле да тренирају и оне који воле да се такмиче, онај први део је мало теже пао онима који су морали да се адаптирају на другачији начин тренирања. Сада они који живе за такмичења, остали су ускраћени за то због целе ситуације", рекла је Младеновић Танјугу.

Како наводи, потребно је сагледати ширу слику, да ли је циљ њиховог бављења спортом само да ове сезоне одраде неко такмичење?

"Наравно, имамо ту и Олимпијске игре које су за добар део спортиста на планети веома значајне, самим одлагањем ОИ неко је остао изостављен из тог такмичења, то је озбиљна прича која захтева брижљиви психолошки приступ".

На питање шта је "погубније" кад нема тренинга или такмичења, Младеновић каже да ни прво, ни друго није добро.

"Тренинзи су у функцији такмичења, па су можда на неки начин, не можемо рећи мање важни, али је фокус увек на такмичење. Али једно без другог не може. Ту је веома важна улога тренера који мора да буде смирен и рационалан и да све то пренесе на спортисту", . Ако и тренер упадне у неку анксиозност и бригу, онда ни од спортисте не може да се очекује конструктиван начин гледања на целу ситуацију".

Посебно важан фактор је мотивација јер, како наводи Младеновић, неће све у недоглед бити другачије организовано

"Све ће се у неком тренутку, вратити на начин на који су спортисти навикли. До тада морају да усмере свој фокус на дан који је пред њима и врло краткорочно да гледају на то шта желе да одраде на тренингу и одржавају целокупне спортске форме".

Када су у питању последице Младеновић истиче да ће то све бити индивидуално.

"Када се све врати у нормалу, како је ко провео ово време, како се носио са тим и колико је неко психолошки радио на себи, толико ће бити на оном нивоу спремности на којем треба да буде када се све врати на уобичајен начин. Неће бити толико важно ко се тада почео да спрема, већ како је све ово време провео".

На крају, Младеновић је дала савет спортистима.

"Психолошки тренирати на стручан и систематски начин, јер је то неизоставно. Припремати се у свим аспектима као да ће такмичења у неком коначном тренутку бити, али да још није дефинисан календар. Заварати свој ум, да такмичења само што нису. Све је то индивудално и зато је важна системтаска психолошка припрема, стручно утемељена и индивидуално прилагођена. Није исти савет за све, нема чаробног штапића, али има решења за све", зајкључила је Младеновић.