Спортске игре младих одржане у Нишу и Куршумилији

Након спектакуларног отварања Игара и прославе рођендана СИМ Србије прошлог викенда у Прибоју, Караван радости и пријатељства Дунав осигурање Спортских игара младих наставио је да крстари Србијом. После Крушевца и Краљева, где су клинци уживали почетком недеље, сада су на ред дошли и Ниш и Куршумлија.

У граду на Нишави, млади спортисти једва су дочекали да на теренима покажу колико су се вредно спремали за овогодишњу сезону. Огранизаторе Игара њихов таленат није зачудио, јер се зна да је Ниш одувек био расадник сјајних спортиста, међу којима су и фудбалери Драган Пантелић, Драган Стојковић Пикси, одбојкаш Иван Миљковић, кошаркаш Стефан Јовић и многи други.

Свечано отварање Дунав осигурање Спортских игара младих у Нишу приређено је на отвореним теренима ОШ „Душан Радовић", а том приликом је Ивана Јовановић, председница СИМ Србије, уручила плакету за допринос развоју Игара Саши Шагрићу, секретару Секретаријарта за омладину и спорт Градске управе Ниша.

Присутнима се на отварању, између осталих, обратио Божидар Стошић, директор ОШ „Душан Радовић".

"Изузетно нам је драго што смо домаћини једне овакве манифестације која слави младост, спорт и добру енергију. Неизмерно смо радосни и због тога што ће велики број деце, не само из Ниша, већ и оне која су данас допутовала на Игре из других градова, користити благодети које пружају наши спортски терени. Ми ћемо се и овог пута, као и много пута до сада, потрудити да будемо добри домаћини и да омогућимо да Игре протекну у најбољем реду", рекао је Стошић, пожелевши свим учесницима много успеха на такмичењима.

Као што традиција налаже, Игре су могле да почну након полагања заклетве пријатељства и паљења пламена пријатељства. Да све буде у најбољем реду побринула се и Соња Орловић, координатор Игара за Ниш.

Заклетву је у име спортиста положио Петар Митић, рукометаш из клуба „Младост 2012". Бакљу је, праћен аплаузима и повицима подршке великог броја окупљених Нишлија, унео талентовани рукометаш Томо Вељковић, члан пионирске репрезентације Србије и клуба „Младост 2012".

Као што се могло и очекивати, на велелепном спортском комплексу у Нишу заблистало је много талената, па ћемо неке од њих овог лета гледати и на Државном финалу у Београду.

Игре су за викенд стигле и на југ Србије, у Куршумлији, где је прави летњи дан на Спортском центру од самог јутра окупио мноштво деце жељне такмичења, игре и дружења.

Да забава буде и више него сјајна побринули су се мајстори доброг провода - Хаос аниматори, као и куршумлијски плесни састав Рагнарок, а свечани тон овом догађају дала је Јана Драговић, ученице Гимназије Куршумлија, која је на самом почетку програма извела химну Републике Србије.

"Деца и грађани Куршумлије су навикли на то да ми посебне емоције гајимо према овом граду и изузетно се радујемо кад год имамо прилику да дођемо у средину где су сви истински заволели Игре и дали и нама ветар у леђа да радимо још више и боље. Нажалост, ове године нас је све погодила тужна вест да са нама више није Драган Петровић, председник Спортског савеза Куршумлија, човек који је био велик пријатељ Игара и који нажалост није успео да победи ковид 19. Сигурна сам да га негде на небу анђели чувају и замолићу вас да данас сви будете весели и да на терену сваки ваш потез буде испуњен љубављу, јер су данашње Игре у Куршумлији посвећене управо Драгану Петровићу", истакла је Ивана Јовановић, председница СИМ Србије, на церемонији отварања Игара.

Она је потом плакету за допринос развоју Игара уручила Дејану Ловићу, председника Скупштине општине Куршумлија.

"Куршумлија јесте мало место, али је стварно место са великом душом и великим срцем. Наша деца воле да се такмиче, да тренирају, да се друже. И ова манифестација је већ годинама права за децу и једва је чекају сваке године. Код нас се и месец дана раније прича како ће Игре доћи у Куршумлију, како ће бити лепог дружења. Али и како ће победници бити награђени да путују на Државно финале. И заиста је посебно када млади знају да ће неки од њих отићи и на Међународно финала у Сплит, имати бесплатно мини летовање и такмичити се са другарима из региона", истакао је професор Дејан Ловић, председник Скупштине општине Куршумлија.

Заклетву пријатељства у име свих учесника положио је Петар Спасојевић, члан КК Куршумлија, а бакљу су, на одушевљење свих присутних, унели Тамара Маринковић, чланица женског одбојкашког клуба Куршумлија и чланови тима Атомских мрава, иначе прошлогодишњи финалисти регионалног финала у Сплиту.

Главни координатор Игара за овај крај, Никола Милијановић био је задовољан како је све протекло, а заслужан за то сигурно је и Дранан Симић, директор Спортског центра Куршумлија, чији су терени сијали на такмичењима.

Као што је познато, учесници у Играма су деца основношколског узраста са територије Републике Србије, Републике Хрватске и Босне и Херцеговине.

На свим нивоима такмичења, као и осталим активностима у све три земље, за децу је све бесплатно.

Све то не би било могуће без дугогодишње подршке партнера, покровитеља и спонзора Игара: председника Републике Србије Александра Вучића, Владе Републике Србије, Министарства просвете науке и технолошког развоја, генералног спонзора - Компаније Дунав осигурање, као и компанија Цоца-Цола, Електропривреда Србије, Банка Поштанска штедионица, Нафтна индустрија Србије и Подравка Србија, као и техничког партнера Игара - Савеза за школски спорт Србије.

Челни људи СИМ Србије увек користе прилику да се на подршци захвале и медијима, који на сјајан начин прате ову манифестацију коју клинци зову „чаролија која траје".