Члан МОК: Вероватније отказивање него одлагање Олимпијских игара

Члан Међународног олимпијског комитета Дик Паунд изјавио је да ће, ако се покаже да је одржавање Олимпијских игара у Токију овог лета због епидемије коронавируса превише опасно, организатори вероватније отказати тај догађај него што ће га одложити или померити за други термин.

Паунд је у интервјуу за АП оценио да ће одлука о одржавању Игара морати да буде донета у року од три месеца, односно крајем маја.

"Око тог датума организатори би требало да одлуче да ли је епидемија довољно под контролом да би Олимпијада могла да буде одржана", рекао је Паунд, бивши канадски пливач.

Он је поновио да се став МОК-а ослања на консултације са Светском здравственом организацијом када је реч о предузимањи било каквих корака.

Члан МОК-а не верује да је одлагање Олимпијских игара опција, јер се не може одложити догађај толиког обима и степена.

Према његовим мишљењу, није вероватно ни премештање у други град, јер нема много места на свету које би у тако кратком року могла да обезбеде све што је потребно за такав догађај.

Сумња и у могућност једногодишњег одлагања, с обзиром на то да би то морало да се уклопи са одржавањем других спортских такмичења.

Паунд је рекао да МОК оснива фонд за ванредне ситуације од милијарду долара за непредвиђене околности.

Паунд је позвао спортисте да наставе да тренирају.

На Олимпијским играма, које треба да почну 24. јула, очекује се учешће око 11.000 спортиста, а на Параиолимпијским играма, заказанима за 25. август око 4.400.

Модерне Олимпијске игре, чије је одржавање почело 1896. године отказане су само за време рата.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 26. феб 2020, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

Kakva glupost !

Nadam se da ovaj ne odlucuje o tome jer time kaznjava sportiste koji su u godinama a recimo ako se pomjere OI za par mjeseci do godinu dana, ne vidim uopste razlog zasto bi to bio problem a drugo opet bi ti svi sportisti mogli da ucestvuju na OI iako im je to mozda zadnja OI. Ovako ih direktno kaznjavamo !