Autorka emisije BUNT uoči 18. TV sezone: Nastavljam sa aktivnom podrškom domaćoj rokenrol sceni i autorstvu

Branka Glavonjić, uoči početka 18. TV sezone emisije BUNT: "Samo rad, posvećenost i velika ljubav prema onome čime se bavite donosi izlaz iz svake situacije"

Nedavno, tokom gostovanja u Jutarnjem programu RTS-a činilo se kao da je Branku Glavonjić zatekla i iznenadila konstatacija voditelja da emisija Bunt postoji 18 godina, te da je do sada emitovano više od 500 izdanja. Čini se da u tom "žaru borbe" za prostor u medijima za nove muzičare, truda oko praćenja dešavanja na sceni, velikih poduhvata u domenu organizovanja značajnih saradnji i unapređivanu pristupa predstavljanja autorske muzike - istrajna i energična autorka emisije Bunt i Bunt Rok Festivala ne broji ni godine, ni TV sezone, emisije...

Branka Glavonjić, autorka emisije BUNT i Bunt Rok Festivala: Da, zaista se nikada nisam osvrtala na to koliko sam i šta sam do sada postigla, uvek mi je bilo važnije da svaku narednu prepreku savladam i idem dalje. Deluje impresivno zaista kada se navede da je tokom sedamnaest godina proizvedeno i emitovano više od 500 TV emisija, plus skoro 50 emisija posvećenih projektu Bunt Rok Festival. Mogla bih sad da se osvrnem i na sve one emisije koje sam u radila i pre Bunta i Bunt Rok Festivala jer scenu pratim četvrt veka... ali neću jer su moje ideje, misli i moj pogled uvek usmereni ka napred, ka onome što iduće planiram, što dolazi. Svojevremeno me je jedan profesor dok sam studirala na Fakultetu muzičke umetnosti opisivao kao "buldožer koji se ne zaustavlja" - takva sam i danas. Ne osvrćem se na ono što je bilo, važnije mi je šta je to što me čeka, jer raditi na televiziji je toliko inspirativno i uzbudljivo da se konstantno otvaraju nove mogućnosti. Sa druge strane, ovo je i izuzetno naporan, odgovoran i iscrpljujući posao ali ako želite da se ostvarite kao upečatljiv TV autor, onda nema pauze.

Kojim temama ćete posvetiti početak nove, 18. TV sezone emisije Bunt?
- Sezonu otvaramo 30. septembra, a emisija je posvećena autorima čije pesme su bile hitovi meseca "Top liste Bunt" u prvih šest meseci 2020. po izboru urednika Radio-televizije Srbije i emisije Bunt. Naravno da je tema koja se provlači kroz emisiju korona virus i novonastala situacija koja nas je sve pogodila, a najviše muzičku industriju. Na koje načine se muzičari bore da opstane njihova umetnost, saznaćete između ostalog, kao i koji su to modeli koje pronalaze da se njihova muzika prezentuje javno, pošto su koncerti bili prvi na udaru zbog pandemije. Takođe, u narednom izdanju Bunta koje je na programu 7. oktobra gledaoci će videti kako je bilo na prvom i jedinom festivalu "Bunt Rok turneje" koji je održan početkom septembra. Hercegnovski Strip Festival i njegovo 14. izdanje je obeležio i nastup pobednika 5. Bunt Rok Festivala, benda Lagana Sreda. Početkom godine, snimili smo i priču o mladim autorima okupljenim pod imenom "Hali Gali "- i tu emisiju smo upravo ovih dana završili, emitovaćemo ove jeseni.

U Buntu će i ove jeseni sigurno biti reči i o Bunt Rok Festivalu. Najavili ste da će, zbog odlaganja ovogidišnjeg 6. izdanja, takmičari koji su izabrani, biti specijalno predstavljeni?
- Da, posebno ćemo se posvetiti i bendovima i autorima koji strpljivo čekaju 6. Bunt Rok Festival. Pored toga, u dogovoru sa Jutarnjim programom RTS-a, otvoren je i novi medijski prostor za njihovo predstavljanje. Pred šesti festival svaki takmičar će imati priliku da prezentuje svoj rad u najgledanijem jutarnjem programu u zemlji. Ne treba zaboraviti ni kompilaciju najboljih pesama sa prethodnih pet izdanja festivala, koju će objaviti PGP RTS.

Iako prati aktuelnosti najznačajnijih predstavnika domaće rok, pop i alternativne scene, emisija Bunt neguje i promoviše nove, nepoznate i neafirmisane autore. Da li je verodostojan utisak publike kako se poslednih godina pojavljuje sve više i više novih muzičara koji žele da predstave svoje stvaralaštvo?
- Domaću rok scenu pratim punih 25. godina, i zaista u svakoj deceniji stasavaju neki novi autori. No, moram priznati da poslednjih šest godina koliko Bunt Rok Festival postoji osetan je porast izuzetno mladih autora koji pohađaju osnovnu i srednju školu. Ovi mladi ljudi se ne bave obradama, već rade autorske pesme a toga nije bilo u prethodnim decenijama. Ne želim da zvučim pretenciozno, ali se nadam da smo ih bar malo mi ohrabrili postojanjem festivala kakav je Bunt Rok Festival RTS-a.

Svojevremeno ste bili primorani da uspostavite svojevrsnu "listu čekanja" za bendove koji su želeli da sviraju uživo u studiju RTS-a, u emisiji BUNT - mnogi su želeli da se baš tako predstave. Sa takvim sadržajima kao dominantnim, ste i završili prethodnu sezonu... Hoće li toga biti i u ovoj sezoni?
Branka Glavonjić:
Bunt se suštinski neće promeniti mnogo, bez obzira što je ova godina uslovila da se moraju pronaći novi načini za komuniciranje sa publikom u slučaju muzičara. Mi pratimo sve šta autori rade, ali i pronalazimo rešenja kako sve to da prenesemo gledaocima emisije.

Šta još možete da najavite vernim i novim pratiocima emisije Bunt?
- Moja poruka je uvek ista. Samo rad, posvećenost i velika ljubav prema onome čime se bavite pronalazi izlaz iz svake situacije. Koliko god bio težak, neizvestan i često besmislen put kojim ste krenuli, budite strpljivi, jer na kraju vas sigurno očekuje nešto dobro, smisao koji ste tražili i sigurna nagrada koju ste zaslužili.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">