Zlatni vek

Nakon uspešno realizovanog serijala "Narodno pozorište u deset činova", koji je na specifičan način pristupio istraživanju i oblikovanju kompleksne arhivske građe iz istorije nacionalnog teatra, Kulturno-umetnički program Radio-televizije Srbije priprema dokumentarno- igrani serijal posvećen obeležavanju jednog veka beogradske Opere, čije je snimanje počelo 20. maja.

Serijal Zlatni vek, sastavljen od šest epizoda, čine priče o uzbudljivim događajima i značajnim ličnostima beogradske Opere, u kojima će se preplitati realno i fiktivno, prošlost i sadašnjost, oživljavati znamenite ličnosti, te razgovarati sa sadašnjim operskim umetnicima.

Prva epizoda istražuje zašto se stručnjaci i danas spore oko tačnog datuma osnivanja Opere, u drugoj epizodi biće reči o nacionalnom operskom repertoaru, sa akcentom na pripremu nove Koštane Petra Konjovića, uz osvrt na prvo izvođenje ove opere na beogradskoj sceni. Tokom juna i jula usledilo je snimanje epizoda koje su posvećene "zlatnom dobu" naše opere, operskim divama i budućnosti Opere, dok će u septembru biti snimljena i poslednja emisija koja otkriva svet dirigenata, orkestra i hora nacionalnog teatra.

Svaka epizoda je drugačija, svaka na svoj način u drugom žanru i ključu, može se posmatrati i samostalno, dok zajedno ove epizode predstavljaju celinu, neobično i uzbudljivo televizijsko tumačenje istorije Opere, kroz koje će publiku voditi Narator - operski pevač Miodrag D. Jovanović. Ovaj serijal nastao je kao rezultat temeljnih višemesečnih istraživanja i priprema, uz podršku Narodnog pozorišta, Muzeja pozorišne umetnosti, Muzeja Narodnog pozorišta, Arhiva RTS-a.

Autor serijala: Nebojša Bradić
Reditelj: Miško Milojević
Scenarista: Tamara Baračkov
Izvršni producent: Boban Radisavljević
Producent projekta: Nevena Stanojlović
Scenograf: Miroslava Andrejević
Kostimograf: Marija Tavčar
Direktor fotografije: Milan Grbić
Kompozitor: Božidar Obradinović

broj komentara 0 pošalji komentar