PGP ovekovečio najlepše sevdalinke Nedžada Salkovića

Specijalna CD kompilacija, u vidu tri diska, sa čak 57 pesama Nedžada Salkovića, od danas je dostupna svim poklonicima umetnosti i vanvremenskog glasa „princa sevdalinke“, Nedžada Salkovića.

Jedinstvenim glasom Salković je dirao i razgaljivao srca publike širom sveta, a dobio je više od 30 festivalskih nagrada, odnosno srebrenih, zlatnih, platinastih i dijamantskih trofeja.

Glas Nedžada Salkovića prvi put se na radiju čuo 1. aprila 1958. godine, prlikom nastupa na tadašnjoj  Radio stanici Tuzla. Aprila 1962. godine uz pratnju Narodnog orkestra pod upravom Vlastimira Pavlovića Carevca položio je vanrednu audiciju pred vrlo zahtevnom komisijom i tako postao vokalni solista Radio Televizije Beograd, a nešto kasnije i Radio Sarajeva. Od tada su prošle decenije, te je Nedžad Salković vokalni solista Radio Televizije Beograd već 58 godina, a godinu manje i ekskluzivac Produkcije gramofonskih ploča Radio Televizije Beograd (PGP RTB).

Snimio je preko 70 gramofonskih ploča, bezbroj audio i video kaseta, cd- ova i TV emisija. Dobitnik je preko 30 festivalskih nagrada. Često je u raznim medijima biran za pevača i ličnost godine. Tokom blistave umetničke karijere, dodeljivana su mu mnogobrojna značajna umetnička i društvena priznanja.

Iako ima 79 godina, proslavljeni pevač kaže da se i psihički i fizički oseća dobro, ali i glasovno a o sevdalinkama govori s velikom ljubavlju.

„Dičim se svojim nadimkom i nastojim da ga opravdam. Bavim se sevdalikom sve ove decenije i nije fraza kad kažem da je ona sa mnom rođena, jer sam imao od koga da je nasledim. Sve se menja, način življenja je drugačiji. Nekad se živelo onako kako treba da se peva sevdalinka, polako, lepo, bez stresova i muka...", priča Salković i dodaje da je i dalje u prilici da bira gde će nastupati, odnosno da peva publici za koju zna da voli njegove pesme.

„Volim da publici bude lepo, kaže princ sevdalinki, "a kada je njima, onda je i meni."

„Nije mi naporno da i posle šezdeset godina i dalje pevam. Svaki dan radim sklekove. Dobro se osećam, nikada nisam zapalio cigaru, nisam se opijao i nikada nisam zakasnio ni minut", otkriva pevač tajnu dugovečnosti svog glasa.

Salković ističe da se raduje što će se 8. novembra u Sava centru ponovo družiti sa publikom regiona: „Za ljubitelje sevdalinki to je praznik jer uživamo zajedno u vanvremenskim pesmama i prenosimo jedni drugima emocije. I posle ovoliko godina bavljenja muzikom, jedva čekam da izađem na scenu i da zapevam zajedno sa dragim kolegama".

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 19. jan 2020, 03:25) - anonymous [neregistrovani]

Nedeljko

Dobar pevač,šta reći..voleo bih da imam njegov cd