Procedura uvoza automobila iz SAD

Odgovor na pitanje koje je u redakciju stiglo iz Pitsburga u Pensilvaniji,a odnosi se na komlikovanu carinsku proceduru prilikom uvoza automobila iz SAD...

Kakva je procedura za uvoz automobila iz Sjedinjenih Američkih Država? Na osnovu kojih cena se formiraju carinske dažbine? Da li se, i u kojoj fazi plaća porez?

Domaća i strana lica mogu da uvezu vozilo u Republiku Srbiju ukoliko ono ispunjava norme Euro 3 standarda. Uvidom u dokumentaciju, nadležna carinarnica koja sprovodi postupak sravnjuje vozilo, vrši identifikaciju tog vozila i utvrđuje carinsku vrednost na osnovu koje se plaća carina, 12,5% i porez na dodatu vrednost 18%. Što se tiče uvoza motornih vozila sa američkog tržišta, to vozilo mora da ispunjava određene kriterijume, to jest Euro 3 standard. Ukoliko takvo vozilo poseduje dokumentaciju tzv. sertifikat o usaglašenosti (certificate of conformity), kojim se dokazuje da vozilo ispunjava taj standard onda se to vozilo može uvesti. Međutim, ukoliko stranka ne poseduje takav dokument, može se obratiti Institutu za standardizaciju Republike Srbije koji će utvrditi da li vozilo ispunjava standarde Euro 3 i ukoliko ih ispunjava, tada se može pristupiti carinjenju takvog vozila.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2014, 02:28) - Gruja [neregistrovani]

uvoz auta iz US

Poštovani čitaoci, bolje ne pokušavajte da auto uvezete iz US. Dokumentaciju koju Srpski zakon trazi, nigde nećete moći da nabavite. Ovo vam govorim iz iskustva.
A koje su opcije....vozilo možete voziti u Srbiji sa maričkom tablicama I vozačkom dozvolim sve dok državi zatreba dodatni fond. Tada će te moći bez problema da promenite tablice I uvezete auto. A za procenu ne brinite, putem interneta carina dobije sve informacije o vasem autu. Srećno.

(sreda, 11. dec 2013, 18:38) - Stranac [neregistrovani]

Zakoni Srbije

I Srbija ima standard? Bas ste smesni. 12 1/5% + 18% porez i to ako odgovara standardima Srbije. Ovo je zakon pljacke koji nigde ne postoji, kao da hocete da zastitite proizvodnju vase automobilske industrije koja ne postoji.

(subota, 14. jan 2012, 21:37) - Mirjana [neregistrovani]

uvoz auta

Koliko auto moze da bude staro,tj.do kog godista mogu da uvezem auto iz Afrike (Egipat) Nisam bas razumela vas odgovor u vezi uvoza kola iz inostranstva!