Čitaj mi!

Aleksov: Nagrade obavezuju i podsećaju

Ljubomiru Aleksovu, srpskom predstavniku u mađarskom Parlamentu, na svečanoj ceremoniji povodom verskog i nacionalnog praznika Vidovdana, u Palati Srbije u Beogradu, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je visoko državno priznanje - Zlatnu medalju za zasluge. Evo kako je on doživeo dodelu tog prestižnog priznanja.

"Dodeljivanje ove nagrade i svaka nagrada obavezuje čoveka. Posle primanja takvih priznanja čovek ne može biti isti, pošto je nosilac jedne ovako visoke nagrade i priznanja, jer to treba da ga u daljem životu obavezuje i podseća da treba da da maksimum od sebe", kaže Ljubomir Aleksov.

Šta je ono što će predstavljati naredni zadatak i naredni izazov u radu?

"Nama je interes da se srpska zajednica kako tako jedinstvena sačuva u Mađarskoj. Ovu političku klimu treba da koristimo da se nastavi ona izgradnja infrastrukture i onih naših vitalnih institucija koje su potrebne da se na dugoj stazi sačuva srpska zajednica u Mađarskoj. S druge strane imamo jedan veliki broj spomenika, prvenstveno verskog karaktera, naših hramova, kapela, manastira i to treba obnavljati i izvršiti rekonstrukciju tih objekata. Sa budimskom eparhijom treba da se nastavi program koji je pre nekoliko godina započet i rezultirao jednim muzejem u Sentandreji i vraćanjem nekih nekretnina, a ove godine podrškom za obnovu desetak srpskih crkava, ali ima još šta da se radi.

S druge strane, treba koristiti one mogućnosti što rad u parlamentu i svakodnevni kontakt sa mađarskom Vladom pružaju i treba da sačuvamo i u političkom smislu ovaj veoma povoljan položaj", kaže Aleksov.