Fabrikovanje javnog mnjenja

Mediji itekako utiču na formiranje javnog mnjenja. Da je tako, svedoči i knjiga "Kako se fabrikuje javno mnjenje", čije je izdanje na srpskom jeziku nedavno promovisano u Francuskom institutu, uz veliko interesovanje medija. Autor Serž Alimi, direktor „Mond diplomatika" pokušao je da, sakupivši na jednom mestu tekstove koje su on i njegove kolege godinama objavljivale u ovom časopisu, objasni mehanizme medijske manipulacije zapadnih vlada i NATO saveza u ratovima s kraja 20. veka i početkom 21. veka.

Knjiga Serža Alimija sadrži gotovo sve: objašnjava uzroke i posledice, do detalja analizira mehanizme medijske manipulacije i fabrikovanja lažnih vesti. Definiše matricu ratne propagande Zapada i NATO koja se, jednom uspostavljena i dokazana kao uspešna, ponavlja od Kosova do Avganistana, Iraka, Libije. Da li to što sada SVE znamo, ima ikakvog značaja?

„Naša knjiga je u Francuskoj objavljena godinu dana posle rata na Kosovu. Dakle, nismo čekali 20 godina da bismo objavili laži koje je NATO koristio. I nismo bili jedini, bilo je tu mnogo cenjenih novinara, kao što je Danijel Perl, koji već krajem decembra 1999. godine, na naslovnoj strani Vol Strit Žurnala govorio o falsifikovanju medijske kampanje od strane NATO kako bi bio započet rat na Kosovu.

Šta mi iz toga možemo da izvučemo? Zapadne vlade, u vreme rata, praktikuju laž. Praksa nekih novinara je da u tim lažima prate svoju Vladu. Naša želja je bila da ovom knjigom upozorimo građane u Francuskoj, ali i drugde - čuvajte se laži vaših vlada, čuvajte se onih novinara iz vaših zemalja koji ih tako lako prate."

Kosovo je i dalje trusno područje u srcu Evrope, i izvor mnogobrojnih problema. Da li je i danas Kosovo interesantno stranim novinarima?

„Činjenica je da je odgovor negativan. Zapadno javno mnjenje, a mislim da je isto i u Srbiji, zainteresovano je za međunarodnu situaciju samo kada su njihova vlada i vojska direktno umešani. Tada novinari trče, tada kamere počinju da snimaju. Čim konflikt stane, ta zemlja pada u zaborav. Mislim da većina Francuza, a govorim o zemlji koju dobro poznajem, nemaju nijednu ideju šta se dešava na Kosovu poslednjih 20 godina. I čak mislim da većina njih, koji su recimo znali priču o srpskim ratnim zločinima, nema bilo kakvo saznanje o etničkom čišćenju čije su žrtve Srbi a koji se desio posle napada NATO-a na Srbiju".

Jedini vid borbe za istinu u medijima, Serž Alimi vidi u saznavanju, oprezu, kritičkom stavu i lucidnosti.