Otadžbina je "nezavisna" od države

Izvan Srbije, širom sveta, u oko stotinu država živi više od četiri miliona Srba iz Srbije i njenih državljana.

Posle raspada Jugoslavije i gašenje jugoslovenskih klubova u dijaspori, Srbi u svetu najčešće se sabiraju oko hramova Srpske pravoslavne crkve (SPC) i svoje duhovne, kulturne i tradicionalne sadržaje ostvaruju u tim okvirima.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je od izuzetne važnosti odnegovati tradicionalne vrednosti otadžbine u srcima naših ljudi u dijaspori bez obzira u kojoj državi sveta žive, zato što otadžbina i živi i umire u srcu.

Srpska pravoslavna crkva zato pridaje veliki značaj informisanju u dijaspori pa se tako crkvena TV Hram i ckvene radio stanice mogu putem interne mreže pratiti svuda u svetu.

Gotovo sve eparhije i crkvene opštine u Srbiji i Crnoj Gori imaju svoje radio stanice i njihov program putem interneta dolazi do svih Srba u dijaspori. To su: Radio stanice Istočnik Eparhije valjevske, Radio Zlatousti Eparhije šumadijske, Radio Slavoslovlje, Blagovesnik, Beseda i Tavor Eparhije bačke. Tu su i Radio Glas - Eparhije niške i Radio Milešev Eparhije mileševske - zadužbine kralja Vladislava.

Do najudaljenijih mesta u svetu dopire i glas Radija Svetigora Eparhije crnogorsko-primorske i Radio Slovoljubve Eparhije beogradsko-karlovačke.

I novine Patrijaršije iz Beograda Pravoslavlje i Svetosavsko zvonce stižu u hramove SPC na najudaljenije adrese sveta.

SPC smatra da je to sve nedovoljno, i da bi bilo neophodno što pre ponovo uspostaviti u Vladi Srbije Ministarstvo vera i dijaspore. Takođe velikodostojnici SPC smatraju da bi trebalo da se u izvršnoj vlasti Republike Srbije nađu i predstavnici iz dijaspore - Australije, Amerike, Kanade, Evrope i Rusije.

broj komentara 0 pošalji komentar